Skocz do zawartości

TDS WYRWANA CHLODNICA OLEJU ! POMOCY !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , kilka dni temu podczas jezdzenia po sniegu po bliskich polnych drogach stracilem kontrole nad samochodem i podwoziem uderzylem w kamien ze zlosci nawet nie mialem nerwow by wysiasc i zobaczyc co sie stalo ( wiem moja glupota ) ale okazalo sie ze wyrwalem chlodnice oleju caly olej wyciekl po jakis 500m zapalila sie kontrolka od smarowania czerwona , nie zatrzymalem sie mialem jakies 700 m do parkingu chcialem tam dojechac , nie udalo sie samochod przymulil i zgasl , komputer pokazuje dziwny blad regulacji jakies klapki . i tu moje pytanie czy warto zakladac chlodnice i zalac olej i probowac uruchomic bydlaka czy to nie ma sensu , dodam ze sprawdzilem tylko i raz zakrecilem rozrusznikiem wal sie kreci , Silnik to 2.5 TDS 143KM . Z gory dzieki za pomoc !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprawdopodobniej przytarłeś silnik jeśli rozrusznik jeszcze da radę kręcić.Komputer nie odcina zapłonu.Auto na hol i do warsztatu ocenić straty.
Opublikowano

Wlej nowy olej i odpal auto.W warsztacie też muszą odpalić żeby ocenić straty.Jak masz szczęście to tadek będzie dalej chodził,może brać więcej oleju.

Dla mnie za podobną sytuację Ojciec porwał nowe prawo jazdy :norty: ,ale miałem wtedy 16lat. :wink:

Opublikowano
No dzięki za odpowiedz mam nadzieje ze jak naleje oleju i wymienie ta chlodnice to zatrybi jak jest taka mozliwosc , przed tym zajsciem byl w chuj zdrowy nie bral nawet kropli oleju i objerzdzal 523 173KM :D chodzil rowniutko chyba rozjebalem ostatniego dobrego TDS-a w polsce heh