Skocz do zawartości

318d Drgania przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Jestem szczęśliwym posiadaczem e46 z 2003 roku, 2l diesel. Jednak przy przyspieszaniu, zwłaszcza na 3 i 4 biegu, od około 1900 do 2300 obrotów czuć straszne drgania przenoszone na bude, powiedzieli mi w warsztatach że podpora wału okej, a uszkodzony dyfer powinien wyć, problem występuje równiez na drugim biegu ale w duużo mniejszej skali, drgania najbardziej czuć siedząc z tyłu.. Proszę o pomoc :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Coś nie wierzę w tą "ok" podporę wału :roll: łącznik bym sprawdził.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
powiedzieli mi, ze sprawdzali to, szarpali i się "wieszali" na wale i nawet nie chciał drgnąć, inni mi powiedzieli, ze to niby dyfer, choc jak jest uszkodzony to powinien wyć, prosze mnie poprawic jak sie myle
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Śpieszę poprawić - nie słyszałem o drganiach spowodowanych uszkodzeniem dyferencjału :roll: sprawdź to co napisałem u innego mechanika, wejdź też pod auto i patrz czy guma nie jest sparciała/rozerwana.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
powiem tak, nie znam się na autach, ale mowili, ze guma wygląda OK, nie jest rozerwana ani nic, może winowajcą jest wał? mógł się sam "zepsuć"? w sensie, niewyważony, krzywy czy cos?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niedawno kupiłeś i było tak od początku czy jak? Wał tak sam z siebie nie wymaga wyważenia, chyba, że ktoś grzebał i nie złożył jak było.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
kupiłem dosłownie tydzień temu, gdy jeszcze na drogach był snieg i nie dalo sie tego wyczuć, bo nie pozwalały na to warunki :( czyli powstające drgania nie mogą być od dyferencjału ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zmieniłbym mechanika i zobaczył co drugi powie, bo ja upieram się przy podporze lub łączniku wału, jeśli będą ok to wał do sprawdzenia/wyważenia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Maniek dobrze pisze , zmień mechanika, przy okazji dodatkowo sprawdź mocowania czy nie wyrwane.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
  • Autor
Dwóch powiedziało, że podpora jest ok, luzów na wale brak, pojadę do innego. mam rozumieć, że drgania na całej budzie NIE MOGĄ być spowodowane uszkodzonym dyfrem?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mało prawdopodobne, nie masz stuków przy zmianie biegów? Półosie sprawdzali? Drgania przy tylko pewnym zakresie obrotów w 99% powoduje wał/podpory/łącznik. Możesz szukać też z drugiej strony, czyli poduszki silnika, skrzynia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Nie ma stuków puków przy zmianie biegów, jutro ją oddaje do "specjalistów" :lol: od BMW, zobaczymy co oni powiedzą. Z tego co się naczytałem i z tego co piszecie tutaj to wydaje mi się również, że to wał. dzięki za pomoc, jak ją odzyskam napiszę co i jak :)
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany: dwumasa+sprzęgło. Sami byli zdziwnieni, ze nie stukała ani nie pukała, ale była bliska do rozpadu, drgania również występowały przy postoju podczas "gazowania" ale ja tak nigdy nei robiłem, używana dwumasa+sprzęgło razem z robotą 830 zł :)