Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wczoraj podczas jazd testowych moją E36 z M50B25 bez Vanosa zauważyłem że przy hamowaniu silnikiem np przy zjeżdżaniu z górki coś w nim stuka, najgorszego raczej bym się nie obawiał, co to może być? Pukanie jest dość ciche.
Opublikowano
tylko jak hamuje silnikiem, na wolnych obrotach, przy przyspieszaniu, czy bez obciążenia jest cisza, nawet robiłem mu test, 30 km/h na 3 biegu i gaz do końca i nie pukało nic.
Opublikowano
Panowie, cały czas to stukanie słychać, przestaje gdy wkręcę wyżej silnik, bo teraz nawet podczas jazdy na małych obrotach słychać to samo. Tak do 2000 obr a dalej już nie. Jak otworzę maskę i się wsłuchuję dodając gazu to nic nie słyszę, jak stoi na wolnych obrotach to też nie słychać nawet w środku, tylko podczas spokojnej jazdy.
Opublikowano

jeśli na postoju nic to można wykluczyć silnik, jeśli podczas jazdy to coś z napędem. Na wysokich obrotach nie słyszysz bo pewnie silnik się drze i dlatego nie słychać :) brałeś auto na podnośnik czy lewarek chociaż zdjąłeś koła ? pokręciłeś kołami ? popatrzyłeś czy nie ma jakiś uszkodzeń widocznych gołym okiem ?

czy czekasz az znajdziemy za ciebie dzwięk którego nawet nie jesteś w stanie określić za bardzo :)

Chyba prostszej metody niż wsadzenie auta na podnośnik, wrzucenie jakiegoś biegu i symulowanie normalnej jazdy - już nie ma. Wtedy druga osoba może pod autem szukać źródła dźwieku.

ciekawe czy na jakimś medycznym forum też ludzie zakładają tematy "boli mnie kolano, nie wiecie co mi sie stało ? " :)

szukam
Opublikowano
wstawię jutro na podnośnik i sprawdzę, ale ewidentnie słychać że to coś z komory silnika. Chyba że każdy 6 cyl tak ma, ja mam nieszczelny wydech na uszczelkach tych po 3 śruby, ale to by było to?