Skocz do zawartości

Listwy ozdobne. Wymiana/demontaż F10/f11 krok po kroku, jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 530D, F11 z 2013 roku po lifcie.

Chciałbym wymienić komplet listew ozdobnych ze srebrnych na ciemne brązowe, ale boję się czegoś zepsuć.

Czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jak to zrobić ? Grzebałem w Google, na YT, na forum i póki co wiem tylko, jak zdjąć listwę z nawiewem :-)

Na dodatek mam oświetlenie ambientowe w listwach i też nie wiem, czy to nie utrudni dodatkowo sprawy?

Myślę, że te informację przydadzą się wielu osobom. Listwy srebrne na połysku chętnie odstąpię lub zamienię się z kimś (tak przy okazji :-) )

Edytowane przez mysticgs
Opublikowano

W automacie masz auto? Ja poszukuje srebrne wykończenie,ale manual! Posiadam czarne tzw piano, co do listw jest dość proste, ja kupiłem plastikowe łyżki( wygląd jak do wymiany opon) dedykowane do tapicerki i podważasz z każdej strony lekko do momentu kiedy zobaczysz z jednej strony taki metalowy zatrzask( trzeba go nacisnąć od dołu i wychodzi) po drugiej stronie listy jest zakładka wiec nie można pociągnąć tylko wysunąć. Opis dotyczy listw drzwiowych. Napisz na prive.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Świetnie, mamy już przednie drzwi. Z tylnymi domyślam się, że jest tak samo ?

Pozostaje jeszcze konsola środkowa, bo przednie listwy zwyczajnie trzeba tylko podważyć jak na tym filmie :

Opublikowano

Pamiętaj tylko o zaczepach, jak pokazane na filmie, tylne listwy taką samą techniką - 5 min roboty. Miłej zabawy.

Opublikowano

Panowie, sytuacja z instruktażem raczej opanowana, ale mam jeszcze jedno ważne pytanie.

Czy jak odepnę kostki od włącznika zapłonu, oraz nawiewu itp, to pojawią się jakieś błędy w kompie ?

Domyślam się aby nie powstały błędy i aby przypadkowo nie włączyć zapłonu trzeba by w pierwszej kolejności odpiąć przycisk start/stop ?

Opublikowano

Nic się nie stanie, zawsze możesz przed demontażem odłączyć masę( zalecane zawsze przy pracy z prądem) jednak do póki robisz coś przy wyłączonej stacyjce,nic się nie będzie działo. Nawet airbag nie robi błędu przy wymianie jeżeli nie pracujesz z włączonym zapłonem, choć nie polecam dla bezpieczeństwa! Dodam, że wymiana lub wyłączanie chwilowe przełączników nie powoduje błędów komputera!