Skocz do zawartości

Swap z m40b18 na m50b20 Vanos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

posiadam BMW e30 z silnikiem m40b18 no i silnik jest już dosłownie na wykończeniu a za niewielkie pieniądze udało mi się kupić silnik z e34 m50b20 silnik posiadam z całym osprzętem i okablowaniem wraz z komputerem, silnik jest po remoncie. I tu pojawia się moje pytanie jak wiele przeszkód mnie czeka na drodze wstawienia tego silnika do mojej e30'tki mianowicie co będę potrzebować co muszę zmienić a co przerobić. Czy ktoś z was robił już owego swapa i czy mógłby mi pomóc z góry wielkie dzięki i pozdrawiam :) :D :D :D

Opublikowano

Kolego tu jest pełno tematów na ten temat.

Łapy z E36 R6, podwójne serwo np. z Omegi, chłodnica z E30 2.4TD, chudsze visco (takie mam na spylenie), poduszy z E36 R6 zamontowane do góry nogami, czujnik temperatury zostaw sobie z tego M40 będzie potrzebny, wydech do spawania ale z tłumikiem końcowym od 2.5 E30 (mam taki w igła stanie jakby co), skrzynia najlepiej z dawcy ale wybierak będzie trzeba albo dopasować albo przerobić, wał pędny od E30 2.4TD na duży krzyżak, dyfer z E30 2.4TD o przełożeniu 3,25 najlepiej, elektryka do podłączenia i jak chcesz profi to grubsze stabilizatory hamulce wentylowane na przód (tutaj też mogę pomóc) i wahacze tylne na tarczach oraz gruba laga na przód.

Aha dolot to różnie robią, najczęściej stożki..

Pzdr