Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Wczoraj stałem samochodem na odpalonym silniku Ok 20 min bo było zimno w pewnym momencie obroty nieco skoczyły w gore nieco poniżej 1 tys i silnik troszkę inaczej zaczął pracować (podejrzewam ze przez zwiększenie obrotów) po chwili ruszyłem i auto było odczuwalnie słabsze , turbo nie ciągnęło. Zatrzymałem sie zgasiłem odpaliłem i znów wróciło do normy. Zrobiłem 50 km bez problemu. Dzis jechałem Rano 20 km po czym stanąłem odpaliłem suto i znów to samo, restart silnika pomógł ponownie . Stalo mi sie tak dwa razy.

W czym moze leżeć problem ?

Dodam ze auto od wymiany do wymiany nie bierze nawet grama oleju

Opublikowano

Hej Kolego,

Mialem takie same problemy. Mozesz podlaczyc pod kompa i zobaczyc jakie masz bledy lub w ciemno przeczyscic czujnik cisnienia doladowania (jest z tylu za kolektorem - odkrecasz 1 srubke i pieknie wychodzi). Jestem pewien w 99% ze to to :D Mialem takie same objawy... Ten czujnik czesto zapycha sie i nawet profilaktycznie mozna go przeczyscic, ale tak jak pisze na 99% to wlasnie czujnik Ci juz lekko niedomaga :8)

Opublikowano

Po wyjeciu przetarlem szmatka (byl caly w takiej mazi/sadzy) i dziurke delikatnie wyczyscilem igla... - ja tak zrobilem i pomoglo w 100%.

PS. Tylko nie probuj na sile wciskac igly do srodka aby czegos nie popsuc (delikatnie, z wyczuciem) i bedzie :cool2:

Aby dostac sie bezproblemowo do tego czujnika musisz rozkrecic podszybie - 10min roboty ale radosc z jazdy odzyskana :D Chyba ze masz niesamowite zdolnosci manualne to mozesz sprobowac dojsc z prawej strony kolektora ssacego, ale ja nie dalem rady wcisnac tam reki, dlatego tez rozkrecilem gore :mrgreen: