Skocz do zawartości

[320i M54] Cieknie płyn chłodniczy ze wszystkich oringów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

na wstępie powiem, że układ jest odpowietrzony w 100%, nie jest uszkodzona uszczelka pod głowicą (test CO2+czysty olej i płyn, nie kopci na biało), temperatura cały czas jest w pionie, termostat jest nowy z ASO, pompa wody nowa z ASO, temperatura na INPA 93,75-96 st.

Zaczęło się od wycieku z dolnego króćca przy zbiorniczku wyrównawczym, wymieniłem oring na króćcu, dolałem płynu (1l.), odpowietrzyłem. Pojeździłem kilka dni, wszystko było ok.

Dziś przychodzę do auta, po rozgrzaniu, płyn cieknie z górnych 2 węzy przy zbiorniczku wyrównawczym oraz z czujnika temperatury przy dolnym wężu na chłodnicy - płyn ma ok 90 st, ogrzewanie działa, jednak płyn leje się ze złączek, termostat się jeszcze nie otwiera, strumień w zbiorniczku wyrównawczym jest, węże mięciutkie.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czemu padły na raz wszystkie uszczelnienia? :duh:

Obawiam się, że jak wymienię 3 cieknące oringi, wywali coś innego :(

Opublikowano

Jesli wywala nagle w tylu miejscach na raz to wymien korek zbiorniczka wyrownawczego. Sprawny utrzymuje prawidlowe cisnienie w ukladzie. Jest na nim napisane ile ma miec bar, np dla M47N jest oznaczony 140 (1,4 bar). U Ciebie chyba bedzie 200, ale to juz sam musisz sprawdzic

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano
Tylko pech chce, że zaczyna lecieć, zanim otworzy się termostat. Wtedy jeszcze korek nie powinien interweniować IMO.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem czemu to padło, ale wymieniłem korek (nie pomogło), potem wszystkie oringi jakie były, zbiorniczek - wyciek niemożliwy do znalezienia, ponieważ płyn odparowywał na bieżąco, dodatkowo profilaktycznie chłodnicę (standardowy banan w e46) i wszystko jest ok. Eh E46 :mad2: