Skocz do zawartości

320dA - soft skrzyni biegów / modyfikacja ECU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem posiadaczem BMW e46 320dA wyposażonego w skrzynie A5S390R-YU.

Niestety jazda samochodem nie należy do najprzyjemniejszych ze względu na bardzo słabo trzymający lock-up (praktycznie do 130-140km/h lock-up trzyma wyłącznie na prostej/z górki, jeśli pojawia się wzniesienie lub chcę lekko przyspieszyć następuje częściowe/całkowite rozpięcie lock-upa).

Porównałem pracę skrzyni z identycznym BMW (ten sam silnik, ta sama skrzynia):

Różnice:

1. Soft w skrzyni - u mnie software number 7549179 (assembly number 7549178), w porównywanym samochodzie software number 7537255 (assembly number 7537254)

2. Konwerter - u mnie chyba jeszcze fabryczny, w porównywanym samochodzie regenerowany (wzmocniony)

3. Przeprowadzałem próbę w obu BMW na tempomacie: start z 100km/h, przyspieszanie z "+" na kierownicy. W moim BMW po wciśnięciu "+" obroty szły na 3000obr/min i do praktycznie 150km/h takie obroty się utrzymywały. W porównywanym BMW po wciśnięciu "+" obroty szły na maksymalnie 2500obr/min i do 130km/h utrzymywały się stałe obroty (powyżej 130km/h obroty rosły ze względu na przełożenie skrzyni).

Trochę poczytałem i za słabe spinanie lock-upa odpowiadałby:

1. zużyty konwerter (lock-up)

2. soft skrzyni

3. zużyty TCC od lock-upa

Pytania:

1. Czy istnieje jakiś nowszy soft do BMW niż ten, który aktualnie posiadam? Mój samochód jest z 12/2004 więc pewnie za dużo nie wychodziło.

2. Czy próbował ktoś wgrać do E46 soft z innego modelu BMW, w którym montowana była ta sama skrzynia automatyczna (np:E39, X5)?

3. Czy orientuje się ktoś czym charakteryzowały się dane softy lub co było zmieniane w poszczególnych aktualizacjach? Poszukuje softu, który spina lock-up możliwie jak najniżej oraz mocno trzyma. Wszędzie w necie widzę tylko opinię aby wgrywać najnowszy soft bo "BMW nie pozwoliłoby sobie na wypuszczenie gorszej aktualizacji" - nie ma jednak informacji co się tak naprawdę zmieniło.

4. Czy ktoś montował u siebie lub miał do czynienia z modyfikacją ECU (np: przez firmę http://www.ecotuning-automatic.de/), która spina lock-up już od około 60km/h na sztywno (sporo ciekawych informacji na stronie). Być może ktoś w Polsce zajmuje się tego typu modyfikacjami (niestety nic nie znalazłem w sieci)?

5. Czy idzie INPĄ sprawdzić jakie ciśnienie sterujące generowane jest podczas załączania lock-upa? Lub jest jakiś sposób aby sprawdzić poprawność działania elektrozaworu TCC? Aktywując elektrozawory INPĄ niby wszystko jest ok oraz zero błędów w pamięci skrzyni.

Teoretycznie wszystko działa jak powinno i nie mam błedów. Jednak jazda z praktycznie ciągle rozpinającym się lock-upem jest irytująca.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Najnowszy soft do tego sterownika oferowany przez BMW to 7 563 638 :

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7563638-sterownik-egs-programowany

Ja do swojej wgrałem soft niwelujący problem wolnego ruszania z rana oferowany przez BMW. Pomógł.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informacje.

Jedyną "wadą" o ile można to tak nazwać to brak pełzania po wbiciu R z rana. Jeśli dodam gazu, samochód od razu zaczyna cofać więc to nie jest raczej problem wolnego ruszania (to o czym piszesz). Na ciepło po puszczeniu hamulca jedzie od razu sam z siebie, na zimno trzeba dać trochę gazu - nie wiem czy to normalne zachowanie czy też nie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Według BMW problem dotyczy E46 wypuszczonych między wrzesień 2002 a listopad 2003. No i niestety mój jest z listopada 2003. Rano nawet jak gazowałem nie było szans ruszyć z D przez 20-30 sekund czasami dłużej. Teraz jak jest zimny lekko przygazujesz i jedzie, na ciepłym od razu jedzie. Także BMW rzezcywiście coś zmieniło w tym sofcie. O sofcie mam lekkie pojęcie, ale niestety z lockupem ci nie pomogę, ja nawet nie czuje kiedy u mnie się zapina. Skrzynia chodzi narazie spoko, więc nic nie kombinuje więcej:)
Opublikowano
  • Autor

Teoretycznie u mnie także skrzynia działa całkiem dobrze ale jeśli coś może działać lepiej to czemu nie spróbować :) w końcu ma być radość z jazdy.

W przypadku mojego automatu chciałbym uzyskać pracę jak na poniższym filmie (modyfikacja EGS w firmie jak z punktu 4 pierwszego posta):

W 13 sekundzie w okolicach 60km/h, w momencie gdy zapala się DS mamy właśnie spięcie lock-upa na stałe a co za tym idzie lepsze czucie auta, niższe zużycie paliwa oraz kilka innych plusów według producenta. Jest to niestety raczej niszowa modyfikacja dla ludzi szukających dziury w całym (jak ja :)) chociaż o tyle prosta, że nie trzeba rozbierać skrzyni aby dobrać się do EGS.

Na początek jednak chciałbym zdiagnozować czemu u mnie lock-up działa tak jak działa - zużyty konwerter, zużyty elektrozawór TCC, taki a nie inny soft. Zdaję sobie jednak sprawę, że tego typu diagnostyka nie jest przeprowadzana standardowo i zbyt wiele osób nie bawi się z tym (najłatwiej byłoby wgrać aktualizację skrzyni, zregenerować konwerter oraz wymienić elektrozawór TCC ale robić "na pałę" nie chcę).