Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Od miesiąca mam moje pierwsze BMW (wcześniej BMW jeździłem okazjonalnie). Zauważyłem niepokojący objaw - po załaczeniu świateł w trakcie jazdy występuje jakieś zakłócenie w sterowaniu silnikiem bo zdarzyło się że już parę razy zgasł po załączeniu świateł!!!

Reflektory Hella (przetwornice też Hella) zastąpiły oryginały ale chyba ktoś coś nie dokońca umiał wykonać taką przeróbkę. Gdzie szukać rozwiazania problemu? Czy może występuje "coś" pomiedzy instalcją 12V a przetwornicą w oryginalnych rozwiązaniach?

Opublikowano

Próbowałem poukładać po swojemu przewody wysokieg napięcia do zasilania lampy wyładowczej, tak aby nie przebiegały w pobliżu przewodów 12V co mogłoby indukować krótkie "piki" napięcia w instalacji pokładowej ale to nie przyniosło efektu jaki się spodziwałem (albo może na tyle mały żeby go zauważyć).

Narazie sposób mam taki że trzymam cały czas przełacznik swiateł mijania w poz. ZAŁ i lampy "odpalają" zaraz po przzekręceniu kluczyka. Wtedy eewntualne zakłócenia nie mają wpływu na pracę sterownika bo też jest w fazie uruchamiania.

Ale to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego leczenie. Mam przygotowane filtry 3x kondensatr + 1 x dławik na każdę lampę. Czekam z montażem tego na jakąś ładniejszą pogodę bo muszę to robić "pod chnurką".

Może to pomoże zdławić ewentyalne podbicie napięcia w obwodzie pierwotnym przetwornicy.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowania.

Jeśli ktoś ma dobre pomysły to chętnie "przyjmę"

MM

Opublikowano

hmm troche to dziwne mi sie wydaje ze takie masz objawy. normalnie nie powinno to miec miejsca. wkladasz lampy , dajesz wiekszy bezpiecznik bo przy xenach to jest wiekszy prad udarowy niz przy zwyklych i tyle. sam za niedlugo bede monotwal xenony to zobacze choc juz montowalem w 2 autach poprzednich i nigdy takiego objawu niemialem :o

choc tamte auta to nie BMW ale wszystko gralo jak tralala