Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienilem swiece zarowe i pare z nich bylo wyraznie zaolejonych. Czy to kwestia tego ze nie dzialaly? Wg komputera tylko 1 byla sprawna ale na moja wiedze tam oleju nie powinno byc. Wie ktos?

http://images76.fotosik.pl/170/15b10b2bf8dce681med.jpg

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Przy wymianie warto wymienić sterownik skoro pokazywało ze 1 zepsuta u mnie bylo tak samo a 3 były do dupy

Byl blad 5 swiec, tylko 1 byla wg inpy OK. Sterownik tez zostal wymieniony i obecnie bledow nie ma. Chodzi bardziej o ten olej, lub cokolwiek to jest.

Opublikowano
Zwróć uwagę, że tam gdzie kończy się grot grzejny świeca idzie w stożek, który pewnie nie uszczelniał dokładnie po wkręceniu jej w gniazdo. Bardzo częste zjawisko i nie zawracał bym sobie tym głowy, choć oczywiście nie powinno być oleju i to by było idealnie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W mojej ocenie to zaolejenie pochodzi z wycieków z kolektora ssącego. Gdy wyciągałeś świece, to wtedy zostały zabrudzone olejem zalegającym w gniazdach.

U mnie w 330d miałem kiedyś spalone dwie świece - wymieniłem wszystkie, a po roku padł sterownik (na wszystkie świece).

W 118d miałem awarię sterownika tylko na jeden cylinder.

Proponuję sprawdzić sterownik: Inpą, multimetrem , żarówką - na każdy cylinder (skoro masz ściągnięty kolektor).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
W mojej ocenie to zaolejenie pochodzi z wycieków z kolektora ssącego. Gdy wyciągałeś świece, to wtedy zostały zabrudzone olejem zalegającym w gniazdach.

U mnie w 330d miałem kiedyś spalone dwie świece - wymieniłem wszystkie, a po roku padł sterownik (na wszystkie świece).

W 118d miałem awarię sterownika tylko na jeden cylinder.

Proponuję sprawdzić sterownik: Inpą, multimetrem , żarówką - na każdy cylinder (skoro masz ściągnięty kolektor).

Jeszcze mi przyszla jedna rzecz do glowy. Jezeli swiece sa w komorze spalania (nie mam pojecia) to po przygodzie z wlaniem benzyny i koniecznoscia zastosowania oleju do kosiarek cos tam moglo gdzies zostac.

Sterownik jak pisalem jest nowka sztuka, swiece tez wymienione wszystkie. Teraz bledow DDE brak.