Skocz do zawartości

Wentylator nawiewu E39 wymiana/roznice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,niestety padl mi wentylator nawiewu,czeka mnie rozbieranie deski itd. Szukajac nowego wentylatora,dowiedzialem sie ze produkowany byl przez 2 producentow,Valeo i Siemens.Pytanie moje do was,czy jest jakas roznica miedzy nimi? np kostka lub rozstaw srob ? To jakies firmy jest "moj" wentylator dowiem sie dopiero po rozebraniu deski,nie chcial bym sie rozczarowac. Dzieki za pomoc,pozdrawiam
Opublikowano
A może "jeż" tylko sie skończył?
Opublikowano
  • Autor
Napewno nie gdyz zrobilem juz wczesniej diagnoze.Na poczatku wentylator sue zawieszal,musialem go "budzic" udezajac reką w bik tunelu pod schowkiem.Innym obhawem bylo tonie pracowal na swoich obrotach,dopiero zakret w lewo,np na rondzie powodowal ze dmuchal pelna moca.Tydzien temu z dnia na dzien pracowal co raz slabiej,teraz nie dmucha wcale,walcze z para na szybach.
Opublikowano
Nigdy nie słyszałem, żeby były jakieś różnice w tych dmuchawach. Przerabiałem to, bo u mnie też nie działał nawiew i diagnoza była, że padła dmuchawa, więc szukałem już następnej na wymianę. W końcu okazało się, że to jednak panel.
Opublikowano
  • Autor
Na jednym z forum jest foto relacja z wymiany wentylatora,na ktorej sie opieralem ale jest ona bardzo niedokladna i gosc powinien dostac opiernicz ze to,bo dzieki niemu polamalem zatrzepy kanalu powietrza.Ta czesc znajduje sie pod deska i to ona ,jako ostatnia stoi nam na przeszkodzie.Przez ten kanal przechodzi plastikowy walek,ktory nalezy (śrobokretem)przesunac maksymalnie w lewa strone,pozniej odbezpieczyc 2 metalowe zatrzaski i delikatnie podniesc od siebie.Z drugiej strony beda nas trzymac 2 plastikowe zatrzepy.Druga rzecza z ktora nalezy uwazac to polka Glove box,najlepiej bedzie ja tylko poluzowac i wyjac poniewaz calkowite odkrecenie srob zpowoduje rozregulowanie polki,nie bedzie sie dobrze zamykac.Po wymianie wentylatora,dobrze jest sprawdzic jak sie bedzie zachowywal w trakcie pracy a wiec podlaczamy klemy i wlaczamy zaplon,zmieniamy tez kierunki nawiewu na klimatroniku.Po co ? A no po to ,zeby sie nie zdziwic po skreceniu wszystkiego.W razie pytan ,piszcie,chetnie odpowiem :-)