Skocz do zawartości

e46 330Ci - świstanie / piszczenie powietrza (filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W mojej 330Ci od prędkości około 100 km/h słychać świszczenie powietrza. Czasami ciszej, czasami głośniej, czasami praktycznie wcale. Zależy jak mocno wieje wiatr i z którego kierunku.

Dźwięk jest gdzieś w okolicach miejsca kierowcy.

Uchylam boczną szybę - nadal słychać i nie zmienia się.

Składam lusterka - nadal słychać i nie zmienia się.

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się co może być przyczyną?

W aucie najprawdopodobniej była kiedyś wymieniana przednia szyba, czy jeżeli coś było wtedy niedokładnie zrobione to może dawać takie objawy?

Filmik prezentujący usterkę:

https://www.youtube.com/watch?v=HpW10bsOr8o

Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam, Kamil.

Opublikowano

a jak wygląda uszczelka z zewnątrz przedniej szyby ? Jest wszędzie dociśnięta i dobrze przylega ?

Druga sprawa jeśli chcesz sprawdzić nieszczelność przy montażu przedniej szyby to bierz myjkę ciśnieniową i lej po szybie w około i obserwuj co się stanie.

Opublikowano
a jak wygląda uszczelka z zewnątrz przedniej szyby ? Jest wszędzie dociśnięta i dobrze przylega ?

Druga sprawa jeśli chcesz sprawdzić nieszczelność przy montażu przedniej szyby to bierz myjkę ciśnieniową i lej po szybie w około i obserwuj co się stanie.

no właśnie uszczelka wygląda jak najbardziej OK. auto czasami myję myjką ciśnieniową i nigdy nie zauważyłem nieszczelności.

teraz jak będę na myjni to będę psikał w okolice uszczelki i będę badał czy nie ma nieszczelności.

Opublikowano

Oklej taśmą krawędź szyby w drzwiach kierowcy, potem zdemontuj lusterko, a na końcu jeśli to nie pomoże zrób zabieg z taśmą na szybie czołowej.

Ja stawiam na szybę kierowcy i lusterko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Kombinowałem, szukałem. Okleiłem taśmą szczeliny przy i na lusterku i nadal piszczało.

W minioną sobotę wyregulowałem drzwi kierowcy poprzez regulację uchwytu zamka na słupku B ponieważ trochę ciężko się otwierały. Regulacja drzwi usunęła też piszczenie :D

Drzwi po prostu zamykały się trochę za ciasno. Teraz otwierają się i zamykają leciutko tak jak powinny i piszczenie też zniknęło :D

Pozdrawiam, Kamil.