Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To mój debiut na tym forum, a w ogóle od niedawna w świecie BMW, więc na wstępie witam serdecznie. Otóż kilka miesięcy temu odebrałem z salonu swoją wymarzoną upragnioną X5-tkę. Auto cudo, jeździ jak marzenie, natomiast jest jeden problem z przednią szybą. Sprawia ona wrażenie pomarszczonej, to znaczy widoczne są na niej pionowo-ukośne pasy, które sprawiają, że obraz zza szyby "pływa" (trochę trudno to opisać). Efekt występuje jak się patrzy od strony kierowcy na środek i prawą część przedniej szyby (od strony pasażera). Niby nic, ale strasznie upierdliwe, szczególnie jak się skręca albo szuka miejsca parkingowego :? . Zastanawiam się, czy nie "załatwiłem" sobie szyby tzw. "detailingiem", czyli hydrofobową powłoką ceramiczną nakładaną na karoserię oraz szyby. Robiłem to jednak w salonie przed odbiorem auta, więc jakość tego powinna być bez zarzutu. Poza tym wyczytałem, że taka powłoka mimo wszystko ściera się sukcesywnie, tymczasem szyba jak była pomarszczona, tak jest... Zastanawiam się jeszcze, czy nie "uszczęśliwiłem" się opcją "szyba odbijająca promienie słoneczne" i to jest przyczyną problemu. Paroma autkami już w życiu pojeździłem, ale z czymś takim jeszcze się nie spotkałem. Nie wiem co zrobić, czy to jest wada kwalifikująca do wymiany szyby na gwarancji pojazdu? Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Opublikowano

Jeśli ktoś nieumiejętnie nałożył ceramikę, możliwe że to było powodem. Wystarczyło nierówną wartstwę położyć, za poźno dotrzeć lub niedokładnie.

Ja bym na twoim miejscu podjechał do salonu i niech oni coś z tym kombinują, w końcu kupiłeś nowy samochód za nie małą sumę...

Dobra powłoka, po kilku miesiącach się nie zetrze. Ceramic pro 9H mniej więcej 5 lat się trzyma, Rain(czyli ten na szyby) około 12miesięcy.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, ale zastanawiam się, czy to jednak nie jest wada czy też, jakkolwiek to zwać, fabryczna "uroda" szyb w nowych BMW. W oczekiwaniu na odpowiedzi na mój post przejrzałem jeszcze dokładnie forum (wiem, powinienem od tego zacząć...) i znalazłem taki post użytkownika George Wind: viewtopic.php?f=103&t=138437&hilit=pofalowana+szyba&start=420#p1394087 . Z tego wynikałoby, że nie tylko ja mam taki problem. Jeśli ktoś z Was ma podobne perturbacje ze swoją przednią szybą BMW, proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami - reklamowaliście? uznali? czy po prostu jeździcie i staracie się to ignorować (próbuję tego ostatniego, ale nie jest to łatwe).

Mnie uznali szyby, ale nie wymieniam, bo dostaną pewnie takie same, a auto będzie rozpaprane. Czekam, aż pojawi się rozwiązanie systemowe problemu. Mnie to przeszkadza, zwłaszcza na bocznej przy kierowcy. Przednia też jest do d..y.

Jak sprawdzałem kilka razy w salonie stojące samochody, to wszystkie oprócz 650 miały ten problem.

Znam przypadek X3, że szyba była taka, że się nie dało jechać. Wymienili, jest lepiej, ale nie dobrze. Ja mam niezbyt dobrze i boję się zmienić siekierkę na kijek.

Generalnie wszystkie szyby samochodowe są trochę pofalowane ponieważ są hartowane i/lub laminowane. Zwykle te falowanie jest niewielkie i nie można go zauwać z odległości od 1 m, czyli kierowca/pasażer - szyba. Jak popatrzysz się dowolny samochód pod kątem np. z tyłu 30-45 st od osi pojazdu to widać takie pofalowanie z odległości ok. 5-10 metrów. Ale w nowych BMW stopień pofalowanie jest absolutnie nieakceptowalny. Wystarczy zrobić zdjęcie siedząc w samochodzie obiektowi składającemu się z pionowych prostopadłych pasów, np. brama czy ogrodzenie, który znajduje się co najmniej 4 metry od samochody. Uwaga: zdjęcie zrobić tanim aparatem bez korekcji aberracji sferycznej!!!

Bardzo mi przykro, że wielu kolegów, którzy dotąd tego nie widzieli teraz to zobaczą i będzie ich to denerwować...

Problem nie dotyczy szyb przyciemnianych, więc u mnie nie występuje z tyłu.

Poprzednio miałem E65 i E46 i nie było takich problemów. Na pewno bym to zobaczył, bo jestem wyczulony na zniekształcenia obrazu także w przypadku okularów słonecznych. Tak przyokazji polecam okulary Polaroid pod tym względem.