Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=73&t=153312

Witam serdecznie. Jestem nowy na forum. Nigdy wcześniej nie jeździłem BMW, tylko starym mondeo. Mam parę pytań przed kupnem. Interesuję mnie silnik 2.0 177km diesel w e60 i tu się pojawiają moje pytania.

1) Lepiej brać skrzynie manualną, czy automat?

2) Jeżeli automat, to czy autko da rade zrobić "bączka" na suchym asfalcie, czy jednak będzie za słabe?

3) Przeglądając E60 z automatem, handlarze "Mirki" twierdzą, że to "najlepsza skrzynia na świecie" - czy to prawda? Jak z awaryjnością tej skrzyni? Dodam, że przy kupnie na 100% pojadę do jakiegoś serwisu, aby ocenili auto.

4)Jak się nazywa ten system, który rzuca obraz na przednią szybę? Chciałbym o tym poczytać, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym.

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam :)

Opublikowano
system wyswietlania na szybe to head-up natomiast jak chcesz krecic baczki to manualna skrzynia bo automat zajezdzisz i nie 2.0 on tylko najmarniej 3.0 benzyna pozdrawiam
Opublikowano

Jak chcesz kręcić bączki to lepiej zainteresuj się e36...

A tak na poważnie to ASB w BMW jest w miarę. W porównaniu do skrzyń dwusprzęgłowych to średniowiecze natomiast w porównaniu do innych tradycyjnych automatów nie jest tak źle. Skrzynia w miarę szybka, mało awaryjna chociaż osobiście wydaje mi się że ZF w e46 330i działał lepiej niż w e60 520d. W e46 skrzynia była bardzo łagodna przy delikatnej jeździe ale za to bardziej brutalna przy kręceniu pod czerwone. w 520d skrzynia podczas kręcenia łagodnie zmienia biegi ale podczas delikatnej jazdy jak dla mnie nieraz zbyt długo przytrzymuje bieg i po chwili momentalnie go zmienia na wyższy. Może to kwestia softu lub charakterystyki silnika diesla bo w Teo Motors stwierdzili że sobie wymyślam. Może... ale i tak mam wrażenie że w e46 chociaż skrzynia była wolniejsza była bardziej intuicyjna i bardziej czytała moje zamiary... lub zbyt dużo korzystam z DSG w Tiguanie.

Opublikowano

Silnik 530d 235km jest spoko? Co o nim możecie powiedzieć?

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.