Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem siadla mi skrzynia 4hp22 w BMW E28 525i silnik M30 czy podejdzie mi skrzynia 4hp22 z E28 525e z silnika M20?? Prosze o pomoc!!!
Opublikowano
Mam problem siadla mi skrzynia 4hp22 w BMW E28 525i silnik M30 czy podejdzie mi skrzynia 4hp22 z E28 525e z silnika M20?? Prosze o pomoc!!!

Niech zgadnę, znikły biegi naprzód, został tylko wsteczny :?:

Skrzynka 4HP22 jest identyczna w (E28) 525i, 525e i 528i.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
hehe dokladnie nie jedzie do przodu juz to 3 razy robilem z czego dwa sam pala sie tarczki w tym pierwszym sprzegle :/ dlatego doszlem do wniosku ze niewarto juz tego robic .,a mam wlasnie do wziecia 4hp22 z silnika m20 i slyszalem wlasnie ze nie podchodzi do silnika m30 no i zawiesilem tranzakcje zeby sie czegos dowiedziec na ten temat. Ale jak mowisz ze jest identyczna wiec chyba moge ja brac bez obaw wielkie dzieki Pozdrowionka
Opublikowano
Ale jak mowisz ze jest identyczna wiec chyba moge ja brac bez obaw wielkie dzieki Pozdrowionka

Jednak zepsuję trochę twój nastrój. :duh: bo zajrzałem do REALOEM.

Skrzynia 4HP22 miała identyczne przełożenia dla tych wszystkich silników.

Niestety, miała sporą liczbę podtypów - 4HP22 (bez dodatkowych oznaczeń), 4HP22 TK, ...UP, ...YF, ...VH, ...WP, ...WR.

I teraz nie wiem, czy chodziło po prostu o inny sterownik skrzyni, czy może o kształt obudowy przekładni hydrokinetycznej (dopasowany do poszczególnych silników).

Na pocieszenie, zestaw naprawczy (uszczelek) dla wszystkich 4HP22 jest identyczny.

Najbezpieczniej byłoby więc wywalić starą skrzynię, zrobić jej foty od strony silnika i od wału napędowego. I przed podjęciem decyzji - brać, nie brać - obejrzeć tę skrzynię z Ety, czy jest identyczna.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Nie bardzo sobie wyobrazam jak skrzynia z nieodkrecanym dzwonem miala by pasowac i do M20 i do M30, przecierz to gabarytowo o wiele wiekszy silnik, dodatkowo miem , ze manualne nie pasuja - nie chce sie klucic bo nie mam pewnosci ale bardzo watpie.

Takie same to owszem moze miec wnetrznosci ale nie mocowanie.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW