Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy witam.

Z moim BMW, już baraaardzo długo nie miałem żadnych problemów, ale dziś auto bardzo dziwnie się zachowało.

Zacznę od tego, że auto kilka godzin stało na lekkim mrozie.

Samochód odpalilem ,ustawiłem temperaturę wewnętrzną na 28 stopni (żeby w srodku szybko się nagrzalo) i odjechalem.

Pierwsze co zwróciło moją uwagę to to, iż na czwartym biegu. przy prędkosci ok 50 km/h samochod zaczął delikatnie szarpać-szarpnął może z kilka razy.Niedługo potem z climatronika zaczął się wydobywać dosyć nietypowy świst, a obroty na biegu jałowym zaczęły skakac.CO to może u licha być? Jak auto mam już 3 lata to nigdy nie szarpało, nigdy nie falowaly obroty i climatronik nie sprawiał nigdy problemów...a teraz na trasie ok 20 km zebrało się wszystko nagle.

Opublikowano
Co do swiszczenia to jestes pewny ze panel a nie z wentylatora? Co do szarpania i falowania to podlaczyl bym kompa i sprawdzil co sie dzieje jesli ciagle sie to powtarza a przyczyna moze byc np przeplywka ale to tylko i wylacznie gdybanie ,ve46 z 2000r wiec m43b19? W tym modelu przeplywka wedlug mnie slaby punkt i jesli nie byla zmieniana to moze juz oznaki pokazywac choc tak jak pisze tylko gdybam najpierw komp :)
Opublikowano
Tak, z panelu taki dziwny świst.Co do wersji silnikowej to jest to oczywiście m43 1.9, wersja 118 KM. "Przepływki" jeszcze nie zmieniałem.Wczoraj przejechałem sie samochodem to wszystko działało normalnie( z tym że ja garażuje auto), natomiast te objawy miały miejsce gdy odpaliłem auto po dłuższym postoju na lekkim mrozie.Ciekaw jestem czy to się powtórzy....słyszałem już kilka sugestii, np: że to silniczek krokowy, "jeż", nagrzewnica wody no i teraz przepływka.
Opublikowano
Jesli swist z panelu to pewnie wentylatorek ktory sie tam znajdujd ;) moze warto go przeczyscic , jesli chodzi o drugi problem jez i nagrzewnica wedlug mnie one nie maja nic wspolnego z praca silnika , silnik krokowy moze miec wplyw na falowanie obrotow ale pisales ze tez szarpal a na to juz silnik krokowy raczej wplywu nie ma :)