Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam bmw e92 jakieś pół roku, generalnie auto mam mega zadbane poza tym ma dopiero 80 tyś km ale ma jeden wkurzający minus. Samochód powyżej 100km/h prowadzi sie fatalnie ! Scirocco prowadzi się pewnie i nie wyrywa kierownicy z rąk natomiast e92 czy to na prostym czy to na koleinach usułuje wyrwać kierownicę kreci trzeba ją trzymac bardzo mocno. Zbieżność ustawiłem, kąty pochylenia kazałem sprawdzić i tył ma -1.5 wiec zbeiżnosc odpada zwłaszcza że dzis kazałem sprawdzić raz jeszczę czy nie popsuli czegoś. Zwieszenie sztywne jak kamień zero luzów, wymieniłem drążek kierowniczy na nowy. Założyłem nową piaste na przód bo stara miała minimalny luz. Opony z tyłu mam nowe, jutro przyjdą nowe zimówki na przód. Nie wiem dlaczego ale to auto starsznie nosi nawet na autostradzie. Mam uszkodzony podobno czujnik skrętu, czy to może mieć jakiś wpływ na to ze kierownicę wyrywa z rąk ?
Opublikowano

Czujnik skrętu nie ma wpływu, noszenie i miotanie po autostradzie jest to czysto mechaniczny problem. Mam to samo u siebie z tym ze mam dość szerokie opony 225 przod i 255tyl wiec jest to do przyjęcia.

Jakie masz opony i koła?

Opublikowano
mam dokładnie takie same opony jak u ciebie natomiast założyłem teraz zimówki na tył 245/40 r18 niby trochę węższe ale jazda bmka jest męcząca w porównaniu do scirocco i np głupiego grande punto. Myślałem ze może przez ten czujnik maglownica nie stawia zaadnego oporu i silniczek elektyczny czy co tam jest nie działa prawidłowo.
Opublikowano

Fakt jest troche męczące to ale moim zdaniem zupełnie normalne. Zawieszenie całe mam nowe dopiero co wymienione wszystko co sie da, nie mam jeszcze geometrii ale na trasie w koleinach jest patologicznie ale to 100% wina opon. Na zimę kładę 225 na przod i tył R17. Podejrzewam ze bedzie dużo lepiej sie prowadzić.

245masz na tył,i przod czy tylko na tył?

Opublikowano
wiem ale założyłem węższe zeby nie nosilo w koleinach autem ale możliwe ze uzyskałem odwrotny efekt- załozyłem zimówki o takim rozmiarze.
Opublikowano
Problem rozwiązany, kupiłem i założyłem dziś nowe zimówki z przodu i jak ręką odjął. Stare opony tzn brigdesony potenzy run flaty były od wewnętrznej strony mocno zjechane przez brak zbieżności i dlatego nosiło autem. Wgl sm run flat to dla mnie porażka bo auto jest strasznie twarde.
Opublikowano
Dokładnie tą samą oponę mam, bridgestone turanza na tyle, RF szerokość 255 i jak wcześniej mówiłem miota nim jak szatan :D niedługo kupuje zimę wiec zobacYmy
Opublikowano
Ja miałem(mam) 18 felgi przód 225/40 tył 255/35 run float i na trasy często jeździłem na tych kołach, prędkości często 200+ i nie bujało, ani nie znosiło. Mam niby sportowe zawieszenie ale nie gwint.
Opublikowano
też mam zawieszenie M pakiet ale opony od wewnętrznej strony sie wytarły ponieważ nie była przez dłuższy czas ustawiona zbieżność.