Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w diagnozie. Przy gaszeniu samochodu ( obojętnie czy ze sprzęgłem czy bez ) jest takie jakby "tryyyt" dosyć głośne. Sprzęgło + dwumasa wymieniona ok 60tys temu, klapki w kolektorze usunięte. Co do sprzęgła pracuje bardzo dobrze.

Wie ktoś co może być przyczyną ?

Proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy działa klapa od EGR, przy wyłączeniu silnika powinna się zamknąć na 2 sekundy i dzięki temu silnik łagodniej się wygasza.
Opublikowano
Dzięki bardzo :) Mechanik mi własnie powiedział że główna przyczyna to usunięte klapki w kolektorze ale sprawdze to tylko jak możesz powiedz gdzie znajduje się egr :oops: z góry dziekuje.
Opublikowano
Dzięki bardzo :) Mechanik mi własnie powiedział że główna przyczyna to usunięte klapki w kolektorze

Zmień mechanika bo ten nie ma pojęcia jak zbudowany jest kolektor a tym bardziej nie wie jak to działa :duh:

Szukaj pod maską tego:

http://static.nanodatex.com/media/0a329677557dea64ad42a7dc49eb10ea.jpg

Niech ktoś odpali auto i gasi... a Ty obserwuj czy wystająca część ośki z tego ustrojstwa się porusza (ta część z nawiniętą sprężynką).

Napisz później co zaobserwowałeś ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki bardzo :) Mechanik mi własnie powiedział że główna przyczyna to usunięte klapki w kolektorze ale sprawdze to tylko jak możesz powiedz gdzie znajduje się egr :oops: z góry dziekuje.

mnichu dobrze pisze, powiedz mechanikowi aby zaczerpną wiedzy na temat budowy kolektorów ssących w bmw.

Opublikowano
Pewnie twój mechanik pomylił klapki kolektora z klapą gaszącą, tak odczytał błąd z ECU :) .Uszkodzona klapa gasząca zapisuję błąd, a co za tym idzie nie wypala ci się filtr dpf o ile go posiadasz.
Opublikowano
Dzięki za odp. dopiero w niedziele będę jeździł to zaobserwuje to przy tym egr. Dpf-a nie mam oryginalnie (2003r) Dodam tylko że przy gaszeniu nie telepie tyle tylko że głośno gaśnie tak jak bym starego golfa 2 gasił :(