Skocz do zawartości

Bmw E39 523i Halogeny jaka barwa najlepsza na mgłę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy tak jak w tytule. Spaliła mi się żarówka w halogenach. U mnie występuje h3 bo mam soczewkowe halogeny. Jaką najlepszą kupić żarówkę aby najlepiej przebijała się przez mgłę. Zastanawiam się nad Osram.

http://allegro.pl/zarowki-2x-osram-h3-night-breaker-unlimited-110-i5058579273.html

http://allegro.pl/osram-h3-12v55w-30-allseason-zolte-trudne-warunki-i5361813555.html

Które według was będą najlepsze. Wcześniej miałem zwykłe żarówki i jakoś nie widziałem różnicy we mgle jak je włączałem

Opublikowano
Moim zdaniem światła przeciwmgłowe to pic na wodę - świecą blisko na kilka metrów, więc nawet jak będą żółte, to i tak niewiele to pomoże. Jak jest lekka mgła, to główne reflektory dają radę. Jak jest widoczność poniżej 30m, to nic nie pomoże i po prostu trzeba jechać wolniej.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No niestety, ale kolega wyżej ma rację.

Po pierwsze, taka lampa żeby ładnie świecić, to tylko w oryginale, bo zamienniki dają duuużo mniej światła.

Kolejna sprawa, taka lampa w gęstej mgle niewiele daje, ani ciebie nie widać lepiej (najpierw i tak ktoś zauważy twoje mijania, niż przeciwmgielne), ani specjalnie tobie nie poprawia widoczności.

Jak masz dobrze świecące ori przeciwmgielne, to dają radę po krętych drogach nocą - fajnie doświetlają zakręty przy lekkim ustawieniu na boki.

Często jeżdżę nocą, więc zdarza mi się ich używać - we mgle włączam tylko dlatego że mam nowszy 2 pozycyjny przełącznik i nie mogę włączyć przeciwmgielnych z tyłu, bez włączania przednich.

Opublikowano
  • Autor
Kupiłem soczewkowe które według mnie lepiej świecą jak oryginał. A spaliła mi się jedna żarówka więc myślałem, że coś polepszę w oświetleniu no nic trzeb będzie kupić zwykła żarówkę aby to działało :)
Opublikowano
Jak masz soczewkę, to możesz próbować wpakować do niej ksenon. Powinno zarąbiście zapodawać właśnie w przypadku jazdy po krętych drogach. Ale oczywiście może być problem z przeglądem/policją, bo te lampy nie mają homologacji na wyładowcze.
Opublikowano
  • Autor
a nie będzie problemu z lcm i czy wejdzie Xeon w halogen bo żarówka h3 mała jest. Przetwornice jakieś mam do Xeonów. Teraz jak to połączyć aby woda się tam nie dostała bo wiadomo że przy zderzaku jest inaczej jak pod maską