Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.

Miałem ostatnio nieprzyjemną przygodę, jadąc spokojnie nagle wpadłem na nieznaczone roboty drogowe i wjechałem na poprzeczny próg między starym a nowym asfaltem. Było słychać dość duże uderzenie - jechałem około 80 km/h.

Od tego momentu miałem wrażenie że samochód zaczął "pływać" i mocniej przechylać się na zakrętach, jakby trudno było utrzymać właściwy tor jazdy.

Nie było żadnych stuków, samochód również nie ściąga w żadną stronę. Wrażenie jakby nagle wyłączyło się moje utwardzone, sportowe zawieszenie (mam M-technik).Mam też wrażenie że samochód jest trochę wyższy... Na dziurach stał się bardziej komfortowy i wręcz "buja".

Samochód z 2009 roku, przebieg 164 000.

Zgłosiłem to do serwisu. We wstepnej diagnozie oceniono skrzywienie prawej przedniej felgi - serwis BMW M-CARS przy Josepha Conrada w Krakowie.

Wymieniono opony wraz z felgami na zimowe (po wyważeniu), wykonano badanie stanu amortyzatorów i zrobiono geometrie. Na geometrii wyszła różnica z tyłu - po korekcie powiedziano mi że wszystko jest ok.

Wg. mnie dalej jest coś nie tak - nic się nie poprawiło.

Czy ktoś może mi doradzić co mogę jeszcze sprawdzić/ gdzie pojechać - jestem z Krakowa.

W załączeniu wyniki badań:

GEOMETRIA:

https://www.dropbox.com/s/0ed3mbckng1qh7k/wynik%20geometria%20BMW.jpg?dl=0

AMORTYZATORY:

https://www.dropbox.com/s/m5eyqn6ac1apb2s/badanie%20amortyzatory%20BMW.jpg?dl=0

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano
Uszkodzone amortyzatory na 99% z tego można wywnioskować... niestety sprawdzisz to dopiero po wyjęciu amortyzatora... a te sprawdzania amorków na stacji to śmiech na sali...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem już po wymianie i 3000 lżejszy.

Wszystko wróciło do normy. Przyczyną były uszkodzone amortyzatory.

Opublikowano
Jestem już po wymianie i 3000 lżejszy.

Wszystko wróciło do normy. Przyczyną były uszkodzone amortyzatory.

3kzł za amortyzatory? To jakieś specjalne?

-------------------

Artur