Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Zakupiłem sobie kabelek na aukcji nr 5685348197, ma działać od 1996 do 2014...

Piny 7 i 8 są rozwarte, więc chyba dobrze, bo mam E90 z końca 2007 roku.

Próbowałem różnych sposobów, tj. instalacja na Win 10 oraz na emulatorze z WinXP, różnych instalek i instrukcji, w tym od młodzik1, niestety nic nie działa.

Początkowo miałem błąd ifh-0009, ale wykrywało mi zapłon, aktualnie tak coś zgrzebałem, że zapłonu mi nie wykrywa, obie pozycje świecą na ON (nawet jak kabelek jest odpięty), a przy próbie połączenia z samochodem otrzymuję błąd IFH-0003.

Byłby ktoś w stanie mi pomóc, bo próbuję to już uruchomić od tygodnia :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pewne jest ze masz Problem z kablem jeśli on ma D-Can tak jak pisze w aukcji powinno smigac .Sprawdz! sterowniki do kabla , zaawanowane ustawienia portu - Nr portu COM 1 , wielkosc transferów USB odbioru i transmisji oba 4096 ,używaj tego samego wejścia USB w laptopie gdzie zainstalowales sterowniki

viewtopic.php?f=97&t=223979&start=495

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

malysz, dzieki za podpowiedź, jest progress, teraz mam błąd IFH-0009, nie ważne czy win10, czy winXP i z którym sterownikiem się łączę.

Stosowałem się do FAQa odnośnie tego błędu:

Reason 1: In the Ediabas.ini file, the interface is set to STD:ADS. However, you have

connected an OBD connector.

Solution 1: Modify the interface setting.

Reason 2: The ignition is switched off.

Solution 2: Switch the ignition on.

Reason 3: The device manager has been used to disable the FIFO buffer for COM1.

Solution 3: In the device manager (Windows XP: Enter “Start” à “Control Panel” à

“System” à “Hardware” à “Device Manager” à Ports (COM & LPT)), and select

COM1 from the ports and under the “Port Settings” tab, select “Advanced”. There

must be a check-mark by “Use FIFO buffers” and the highest possible setting

must be selected for the receive buffer.

i tak:

Ad. 1 Jak przełączę na STD:ADS, to mam bład IFH-0027 jak tylko uruchomie INPE

Ad. 2 Zapłon załączony: kluczyk włożony do stacyjki i wciśnięty START bez sprzęgła, świeci czujnik pasów i check

Ad. 3 FIFO ustawione z poziomu REGEDIT (Tx, Ty)

EDIABAS 7.3.0

INPA 5.0.6

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Com 1 mysi być dla Inpy, zapłon i bateria zaleźy od kabla ale tym się nie przejmuj ,u mnie nie świeci a robie diagnostyke i kodowanie bez problemów
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"