Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam drodzy forumowicze, mam ogromny problem ze swoją bmwuszką i potrzebuję pilnej pomocy. Kłopot wygląda następująco, rozładował mi się akumulator podłączyłem go do ładowania a na zastępstwo chciałem włozyć pozyczony od kumpla. Po podłączeniu tego pozyczonego aku totalna choinka wszystkie szyby się opuściły od razu, włączyły się wycieraczki wszystkie światła migają masakra od razu odłączyłem ten akumulator i po naładowaniu swojego podłączyłem go. I tutaj zaczęły się kłopoty odpaliłem samochód zapaliła się lampka od ładowania i nagle samochód zszedł z obrotów i zgasł a z pod maski zaczął wydobywać się biały dym i okropny zapach spalenizny. Odłączyłem szybko ten akumulator i zajrzałem pod maskę. Dymiło z alternatora. Co teraz co dalej? ma ktoś jakieś pomysły?......
Opublikowano (edytowane)
Jeśli aku dobrze podlaczyles +i - a tak się stało to aku wyzuć na śmietnik bo pewnie ma zwarcie. A do tego wymienić teraz musisz alternator. Lub alternator dawał za duże napięcie i spieszył akumulator. Tak czy tak wymień aku i alternator i powinno śmigać tez tak miałem w E46 :D Edytowane przez marton4
Opublikowano
a mam jeszcze takie pytanie dot. alternatora. Czy jest możliwośc jego regenracji? Lub zakupu używanego bo widzę że nowy kosztuje około 400-500 zł
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak z altka poszedł już dym, to podejrzewam że za wiele to tam dobrego nie zostało.

Kup używkę, ew. przed montażem sprawdź pierścienie ślizgowe i szczotki.