Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę osób z forum , również ja , kiedyś pytali o dziurę we wnęce koła przedniego - przechodzą tamtędy przewody hamulcowe i jakieś kable. Jest ta dziura na tyle duża , że sporo syfu leci z kół do wnęki silnika .

Po awarii sprężarki klimatyzacji i rozmową w serwisie z mechanikiem , dostałem jedno rozwiązanie .

Mianowicie założenie osłon plastikowych , które występują w wersji z silnikami diesla , a nie występowały w moim benzynowym aucie - e91 z N46b20b .

Nie mam pojęcia dlaczego BMW nie montowało tego w wersjach benzynowych

Chodzi mi o tę dziurę w grodzi koła :

http://s2.ifotos.pl/mini/IMG9900JP_sraqana.jpg

Plastiki jakie należy zakupić w bmw mają nr :

prawa - 51 71 7 127 352

lewa - 51 71 7 127 351

do pełnego kompletu należy zakupić jeszcze dwie śrubko kołki ( starczy jedna , ale lepiej dwie ) nr -51 71 7 001 494

Osłona prawego koła jest montowana i utrzymywana tym kołkiem , przy lewym kole nie jest wymagany ten nit , lecz jest miejsce aby go zamontować i zabezpieczyć te osłonę .

Tutaj jest pokazana zamontowana osłona przy lewym kole i zabezpieczona ( niepotrzebnym ) śrubko kołkiem :norty:

http://s10.ifotos.pl/mini/IMG9901JP_sraqqen.jpg

Osłony kosztują po 15zł za sztukę , więc nie jest to majątek , a można zapobiec paru awariom w przyszłości jak i ilości syfu przedostającemu się do komory silnika .

P.S.

W moim przypadku zepsuła się sprężarka . Od jakiegoś czasu żona mówiła ,że klima słaba i takie tam , po czasie zaczęło coś gruchotać .

Po czasie się okazało, że to sprężarka klimatyzacji, zatarta. Przyczyną były małe kamyczki , które dostały się przez przelot komory koła do komory silnika z prawej strony . Z tej strony idzie podłużnicą przewód klimatyzacji i jest on chroniony osłoną termiczną aluminiową. Tam zbierały się małe kamyczki i one zrobiły dziurę w tym przewodzie klimatyzacji co przyczyniło się do zatarcia sprężarki.