Skocz do zawartości

Amortyzatory E36 1.6 compact oraz dziwny wyciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuje amortyzatorów przednich do mojego compacta

i pytanie standardowe dobre i tanie

możecie coś polecić w dobrych pieniążkach

2 pytanie, dzisiaj rano zauważyłem dość spory wyciek oleju spod silnika

samochód nie stracił na mocy ładnie idzie do przodu aczkolwiek olej ubywa

co to może być?

najważniejsze pytanie czy to nie czasem uszczelka pod głowicą bo to chyba pochłonie najwięcej finansów

Opublikowano

kup coś markowego jeśli chodzi o amortyzatory. Bilstein, sachs, kayaba. Monroe to też ostatnio śmietnik amory, max geary, harty czy inne chinskie marki odpuśc.

zlokalizuj wyciek. Mamy za ciebie sprawdzić skad cieknie ?

szukam
Opublikowano
porównaj ceny, skoro masz czas pytać o amory to znaczy że masz czas porównać ceny, taniej amorów nie kupisz jak na allegro. W hurtowniach mają chore ceny.
szukam
Opublikowano

Kayaba to powinna być średnia półka cenowa i dobra jakość. Mam sprężyny tej firmy i nie narzekam :)

Wyciek- u mnie cieknie podstawa filtra oleju, cały spód silnika zawalony olejem. Cieknie bardzo nieznacznie więc jeżdżę tak już rok i między wymianami niewiele dolewam.

Opublikowano
Moj tez spod silnika caly uje... y olejem wiec ciezko zobaczyc skad... po dzisiejszej plamie po nocy, oddalem go z rana do mechanika jutro po 12 mam do odbioru zobaczymy co powie i co zrobil, a dodatkowo czekaja mnie amorki wiec musze niestety budżetowo podejsc do tematu...
Opublikowano

Witam

odebralem mojego po 2 dniach i 4 stowkach lżejszy od mechanik

Naprawa:

Wymiana uszczelniacza koła pasowego

Wymiana oringow pompy oleju

przejechałem 50km. i dalej coś z niego kapie... nie mam pomysłu

Opublikowano

przecież nie kapie z powietrza tylko z silnika, wystarczy umyć stary olej z silnika, dołem górą gdzie lepiej i wygodniej, co nieco zdemontować i po prostu sprawdzić skąd cieknie. Nie wymieniać na ślepo tylko tam gdzie jest wyciek :D przecież to mechanik powienien wiedzieć skąd cieknie. Chyba że 2 wycieki ci zlikwidował i masz kolejny po prostu.

Przecież to widać skąd olej zaczyna wyciekać, zawsze cieknie w dół wiec jak pójdziesz po śladach do góry to od razu wiadomo skąd. To nie woda i łatwo zobaczyć.

ja wiem że nie musisz sie znać i sam szukać ale od tego są fachowcy, jak ten nie potrafi naprawić to zmień mechanika. Ja wiem że 50% to partacze i wymieniacze, najchetniej całe auto by wymienili. Znajdz takiego co najpierw postawi diagnoze co cieknie a dopiero potem zacznie wymieniać.

I wiadomo że jest to trudny temat bo uszczelki kosztują pare groszy w porównaniu do robocizny.

szukam
Opublikowano

Dobrze umyj silnik jakimś płynem do silników, osłoń tylko folią alternator. Ręczne myjnie oferują mycie podwozia za ok 20-30zł.

Osobiście wolę sam do wszystkiego dojść i tylko mechanikowi powiedzieć co ma zrobić i ewentualnie zapytać o opinię.