Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Poszukuję dla siebie używanej E46 i wiem, że bez sprawdzenia auta pod komputerem w serwisie specjalizującym się w BMW nie ma co się decydować.

Sam nie sprawdzę dobrze w jakim jest stanie silnik i podzespoły.

Pomyślałem o zakupie kabla lub interfejsie OBD2 na Bluetooth i samodzielnym sprawdzaniu z laptopem samochodu przed zakupem.

Czy opanowanie podstawowych funkcji INPA lub DIS tylko w celu sprawdzenia błędów będzie trudne?

Polecacie takie rozwiązanie przed zakupem czy lepiej jechać od razu do serwisu?

Przyznam, że tanie to nie jest i nie każdy sprzedawca zgadza się na podjechanie na stację bmw.

Gdybym miał taki kabel, komputer i soft łatwiej by mi było zdiagnozować oglądane samochody.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Posługiwanie się INPĄ nie jest trudne gdy trochę znasz jezyk angielski lub niemiecki - zależy jaką masz wersję.Jeszcze łatwiej jest gdy jest to wersja spolszczona.Ja osobiście sądzę,że mając jako takie pojęcie o BMW pracując na programach INPA czy DIS pracuje się intuicyjne.

Problem jest też w tym czy sprzedawca pozwoli podpiąć auto pod komputer.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do e46 to jest w większości INPA po polsku , wiem ponieważ sam zrobiłem tłumaczenia 10-sterowników najważniejszych i rozeszło się po forum....

Ale powiem ci że elektronika to nie jest wielki problem w e46 (może zamek centralny u niektórych )

ale mechanika typu zawieszenie i silnik (turbo diesel) o ile wydajność turbo sprawdzisz w INPA to czy pobiera olej czy nie to niestety nie ...

przepływomierz to można sprawdzić po ekonomizerze (a inpą to nie da rady tylko Dis lub rheingold)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję wam bardzo za porady.

Mam w związku z tym dwa pytania.

1. Gdzie, w jakim warsztacie w Poznaniu najlepiej sprawdzić auto przed zakupem?

Na śląsku wiem gdzie ale Poznańskiego rynku tak dobrze nie znam..

2. Jaki jest koszt kabla i oprogramowania INPA?

Można kabel zastąpić modułem bluetooth?

Pozdrawiam