Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu, w moim BMW odczuwalny jest spadek mocy. Mianowicie: na zimnym silniku jest moc, wyraźnie żwawo przyspiesza ale podczas dodawania gazu na jałowym obroty rosną i spadają poniżej normy, do ok. 500 i wracają nominalnie do ok 800 lekko falując i tak cyklicznie.. Natomiast gdy silnik już się nagrzeje, obroty trzyma równo ale brakuje mocy... nawet jak mu daje w palnik do 5tys obrotów to tylko wyje i bardzo wolno przyspiesza. Dodam jeszcze że: 1. auto po odpaleniu do momentu nagrzania trochę kopci na biało . Na komputerze nic nie wyskakuje. Po zapaleniu silnka swieci się przez parę sekund kontrolka oleju na żółto ale jak czytałem w necie to tylko walniety czujnik wiec raczej to nie od tego.

Miał ktoś kiedyś takie objawy? co to może być? w necie nic na ten temat nie znalazłem.

Opublikowano
W tamtym tygodniu wymieniałem olej natomiast spadek mocy jest od dłuższego czasu. Ogólnie kontroluje stan przynajmniej raz w miesiącu i jest ok. Zastanawiałem się nad uszczelką pod głowicą, ma to sens? nalotu nigdy nie było pod korkiem,nie gotował się, tylko te kopcenie...