Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jako że zamierzam wybrać się ponownie sprawdzić geometrie jeszcze zanim wrzucę zimówki, zatem aktualnie na 18" felgach, to też zastanawiam się przy okazji czy nie dodać rozpórki na kielichy.

Myślałem o rozpórce STAFFA, jednak zastanawiam się czy na pewno uda się ją zamontować. Krótko mówiąc autko miało grzmota w błotnik (takie już je kupiłem), jednak na ostatniej geometrii sprzed roku też na 18" felgach wszystko wyszło idealnie za wyjątkiem pochylenia lewego koła które wyniosło -1°11' podczas gdy specyfikacja mówi o -0°40' do 0°00'

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Rozpórka bardzo dobra sprawa szczególnie przy 18" felgach to wręcz obowiązek :wink:

Według opisu lewe koło lekko leży (tzw. negatyw) zakładając że amortyzator, wahacz oraz inne elementy są sprawne, to jest opcja regulacji pochylenia po przez usunięcie fasolki z poduszki amortyzatora oraz odpowiednie przesunięcie całego McPhersona w kolegi przypadku od silnika w stronę koła, myślę że powinno dać się ustawić tak jak trzeba, ewentualnie jeżeli fabryczna regulacja nie "wyda" można odrobinę rozpiłować otwory w kielichu, a tym samym zwiększając zakres regulacji.

Nie ściągało auta w prawą stronę?

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

NA tym kole był już trochę przesunięty McPherson, dlatego mam wątpliwości czy uda się nałożyć rozpórkę, czy otwory w takiej rozpórce są nieco szersze żeby pasowały już na przesunięty McPherson?

Ewentualnie, jeżeli auto pójdzie na podnośnik żeby zamontować rozpórkę i kielichy trochę się rozejdą, to czy na opuszczonym aucie cudownie się wyprostuje kielich? :D

Auta raczej nie ściąga, choć na 100% nie jestem pewny bo jednak drogi są trochę krzywe, a na takich kołach auto reaguje na każdą nierówność.

Opublikowano

Najlepiej pomierzyć sobie rozstaw kielichów:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f4eefd20916696c2

Dla nowego auta rozstaw to 1040mm, wiadomo karoseria pracuje i z biegiem czasu kielichy się "schodzą" więc po odpowiedniej regulacji pochyleń rozpórka podejdzie bez problemu, zazwyczaj mają owalnie wykonane otwory pod śruby co ułatwia montaż.

Rozpórkę lepiej zamontować na opuszczonym aucie, wtedy kolega ma 100% pewność że utrzymają się kąty w zadanych wartościach.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano
Dzięki za info, jutro sobie zmierze rozstaw kielichów. Mnie martwi tylko że rozpórka będzie za szeroka i nie nałożę jej na kielichy ;)
Opublikowano

Zmierzyłem, rozstaw jest jakby z fabryki wyjechał, równo 104cm ;)

Z drugiej jednak strony zmierzenie odległości od brzegów otworów plus średnica otworu daje 103,4cm

Opublikowano
Zmierzyłem, rozstaw jest jakby z fabryki wyjechał, równo 104cm ;)

Pięknie :cool2: