Skocz do zawartości

525d rozwarstwiony kolektor ssący na zgrzewie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , od jakiegos czasu zauwazylem spadek mocy w moim bmw i przy wysokich obrotach głosne syczenie powietrza pod maska. Myslalem ze to jakis wezyk sie przetarl albo pekl, okazalo sie ze przy dodawaniu gazu kolektor ssacy na łączeniu /zgrzewie rozwarstwia sie pod cisnieniem. czy ktos mial podobny przypadek ? czy jest to "popularna" usterka w tych modelach , czy jest koniecznosc wymiany calego kolektora czy moze probowac to jakos uszczelnic ? Czy kolektor ssący raczej tylko nowy czy uzywke ? Chcę poznac wasze zdanie na ten temat :) Pozdrawiam !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jest to jakaś częsta usterka, choć kilka razy się z czymś takim spotkałem.

Zazwyczaj kolektor pęka/rozwarstwia się w skutek nieumiejętnego montażu/demontażu (zostaje osłabiony) lub po prostu rozsadza go przeładowująca turbina, co się zdarza.

Spawać będzie ciężko, ktoś się podejmował i wiem że efekt był kiepski, strzeliło ponownie po kilku dniach, klejenie również nie ma sensu.

Poszukać używki i po sprawie, bo nowy ok 1400pln jak dobrze pamiętam.

Jak masz wersje z klapkami, to możesz szukać takiej bez nich.

No i po wymianie koniecznie sprawdzić czy turbo dmucha tyle ile powinno.

Opublikowano
dziekuje Ci za odpowiedz, tak tez zrobie poszukam uzywki wymienie i sprawdze turbine miejmy nadzieje ze wszystko bedzie ok. Czy moglbys powiedziec czy przez ta nieszczelnosc na kolektorze samochod ma prawo dymic na czarno ? bo nie przypominam sb zeby tak kurzyl wczesniej :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy moglbys powiedziec czy przez ta nieszczelnosc na kolektorze samochod ma prawo dymic na czarno ?

Tak, bo ma za mało powietrza a za dużo paliwa, stąd dymienie.