Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam BMW e46 320i 1999r. Na zimnym silniku odpala normalnie i działa bez problemu. Jest moc , przyśpieszenie itp. Do póki go nie wyłączę to nie ma zadnego problemu. Niestety przy ponownym uruchomieniu na rozgrzanym już motorze następuje problem a w zasadzie to dwa bo auto odpala różnie czasami od razu a nieraz po kilku sekundach i różne sa obiawy działania auta zależy jak odpali.

Pierwszy że tak powiem model odpalenia - jeżeli zakręce i odpali od razu to obroty są na poziomie 700. lekko zagazuję i spadają i auto gaśnie.

Drugi model odpalenia- przekręcam kluczyk auto kreci ok 3-4 sekund i odpala. Obroty nie maleją i nie spadają przy gazowaniu ale auto ma zero mocy.

Dziwny jest też obiaw bo przewód od chłodnicy jest bardzo twardy nawet gdy odpalę tylko raz i działa normalnie. Jak odkrece korek to wywala mi płyn a przy korku od ciśnienia nie widać żeby co kolwiek się działo.

Jeżeli jest ktoś w stanie mi cos doradzić to bardzo poproszę o pomoc.

Dodam ze dla mnie osobiście jest to bardzo dziwne ze jak go odpale na zimnym i nie zgasze to działa idealnie. Wystarczy ze do zgasze i znowu chce odpalić proble pojawia się od razu, no i te dwa rodzaje odpalenia auta. Strasznie to dziwne .

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Awar
Opublikowano
Sprawdz na komie czy nie wywali ci błę∂ów czujników położenia wału i wałków rozrządu.
Opublikowano
Bardzo proszę o pomoc. wczoraj trochę jeździłem i oczywiście jak zgasiłem go na rozgrzanym silniku to później jak odpaliłem to bardzo duzy spadek mocy auta (tak jak opisałem to w temacie na początku ) Chwile temu chciałem ruszyc a tu zaskoczenie przękręcam kluczyk i zero reakcji i nic sie nie dzieje.Silnik w ogóle nie kręci. Świecą się kontrolki , akumulator nowy. Czyżby ten czujnik szlak trafił do końca ?? i poprosił bym link kogos kto sie zna i wie jaki to czujnik i gdzie sie znajduje. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Opublikowano

C.D

Czujnik wymieniełem i dalej nic . cisza jak makiem zasiał. pzrekręcam kluczyk i nawet nie słychac pracy rozrusznika. Przy wymianie czujnika położenia wałka zwróciłem uwagę na vanosa którego musiałem odkręcić ze mały tłok jest wcisniety do środka i sie nie cofa. Czy to może mieć wpływ na odpalenie auta??

Opublikowano
nie bardzo rozumiem o co pytasz? silnik w ogóle mi nie kerci teraz jak przekrecam kluczyk. poprostu nic sie nie dzieje.
Opublikowano

Wałem możesz zakręcić nie tylko rozrusznikiem ale też i ręcznie , chodzi oto czy się np nie zablokował.

Dobrze by było podłączyć pod kompa i dobrego fachmana.

Puki co to może odłącz na kilka minut od aku i spróbuj ponownie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Odłączyłem od akumulatora na dłuższą chwile i dalej to samo. jutro jedzie do mechanika i bedzie wiadomo co sie stało.Mam nadzieje ze za drogo nie bedzie :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czujnik wymieniony i odpala normalnie, obroty nie skaczą . Jak na złość teraz jest co innego :) Czasami auto odmawia posłuszeństwa i jak wciskam gaz do dechy to w ogóle nie przyspiesza. Gazuja deikatnie motor do max 1800 - 2000 obrotów i spada . Oczywiście w ogóle nie przyspiesza. świeci sie kontrolka EML .ehh w poniedziałek do mechanika po raz kolejny :(
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

poszedł pod kompa i faktycznie pokazało ze cos nie tak z przepustnica i czujnikami w pedale gazu. popszedni własciciel zamontował filtr powietrza sportowy i cała ta konstrukcja ledwo sie trzyma i obawiam sie ze to jest głowna przyczyna problemu.łapie gorce powietrze z komory slnika i raczej wiecej niz powinien(nieszczelny układ) po świetach zmieniam na orginalna obudowe i filtr powietrza i zobaczymy jak bedzie. przy okazji wyczyszcze przepustnice i sparwdze gumowy przewód bo ma swoje lata i moze byc gdzies pekniety.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim życzę :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Po zamontowaniu orginalnej obudowy filtra i uszczelnieniu układu dolotu powietrza wszystko w porządku. Pięknie pracuje zero problemów .Pozdrawiam