Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Wczoraj jechalem sobie i nagle zaswiecila mi sie kontrolka od ladowania, nie moglem wlezc w ukryte menu, zeby cokolwiek sprawdzic. Wchodzilem tam gdzie sie odblokowuje, dalej sobie pstrykalem, ale potem wyrzucalo mnie do normalnego ekranu.

Zjechalem z drogi zagladam pod mache, a tam pasek lezy na dolnej oslonie i jakas sruba sterczy bez rolki. No to dawaj do sklepu, zamowilem czesci i dzisiaj bedzie walka. Czy macie jakies wskazowki od czego zaczac. I ktore sruby luzowac, zeby nie rozkrecac wszystkiego i w miare szybko to zrobic? Poza tym czy moge przemieszczac sie moim wozidlem, czy pompa wody jest na pasku, czy nie jest. Zadna kontrolka od temp silnika mi nie wylazla. A ujechalem tak ze 20km i potem do sklepu z 10km. Silnik N47 318 143. Dzieki za podpowiedzi.

Opublikowano

Wymianę paska masz tutaj:

Ja miałem w 320d (184km) wymieniany pasek jakiś czas temu bo świergotał, zwykle po uruchomieniu silnika. Po tym co poczytałem na forum zdecydowałem się na oryginał. Ludzie którzy poszli w zamienniki często narzekali później, że odgłosy wracają.

Z informacji z katalogu BMW wynika, że pasek został zmieniony w lipcu 2012. Nowy typ paska wymaga wymiany jednej rolki, która była aluminiowa, a teraz powinna być stalowa. Do tego poszedł nowy napinacz i jest idealnie, żadnych niepokojących odgłosów.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Dzieki wielkie za podpowiedzi i filmik. Pomocny mega. Wymienilem sobie napinacz i obie rolki oraz pasek. Gates nie ma co prawda "wloskow" ale jest taki niejednolity i na razie nie ma jakichs piskow, a mieszkamy w bardzo mokrym klimacie.

Jest jedno ale. Chce sprawdzic parametry w ukrytym menu, z VINu wychodzi mi 23, po wklepaniu wszystkiego jak trzeba przenosi mnie do poczatku menu, potem, wierzac, ze juz wszystko mam odblokowane wlaze na 9 celem sprawdzenia ladowania i wywala mnie do ekranu z zegarkiem i temperatura zewnetrzna. Kilka razy probowane. Wszystkie kontrolki i ostrzezenia poznikaly, jest jak bylo przed awaria, tylko, ze nie moge sprawdzic nic w ukrytym. Czy jest na to jakis sposob? Czy oczywiscie, tylko ja jestem taki "szczesliwy"?