Skocz do zawartości

[320d t] Nie działająca wycieraczka tylna, silnik działa..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Generalnie jak kupiłem swoją 320d touring 2005 r. w sierpniu to wiedziałem że tylna wycieraczka nie działa - poprzedniemu właścicielowi od dawna nie działała, możliwe że jeszcze wcześniejszemu się popsuła. Więc postanowiłem ją naprawić. Podjechałem do znajomego mechanika i kombinowaliśmy. Po pierwsze sprawdziliśmy bezpieczniki - okazało się że są ok. Potem silnik, również działa (blokując zamek przy otwartej tylnej szybie - kółki kręcące bolcem od wycieraczki w szybie się kręci czyli silnik sprawny. Zaś sam element na tej otwieranej szybie - nie da się go ruszyć, tego bolca ani nic... Psikaliśmy W40 przez 1,5 h z przerwami, stukanie jednostajne młotkiem żeby trochę rozrzuszać i nic... zapieczone jak cholera.

Czy jest na to jakiś sposób? Czy trzeba cały ten mechanizm z szyby wymienić i nie da rady tego obecnego wprawić w ruch ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opcja szukaj nie boli :search: :)

Każdy touring wymaga takiego zabiegu. W dziale "Zrób to sam" szukaj.