Skocz do zawartości

Kompendium DPF, wszystko w jednym miejscu

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie przeważnie się wypala jak ma ponad 60% sadzy, jednak ostatnio było jeżdżone koło komina i nawet do 80% doszło po czym się zregenerowało do 6%...na długich trasach wypala się do 2% co 600-800 km.

Masz adblue? Ja nie bo mam bez xdrive a też mam normę euro 6 czujnik z dwoma kruccami. Może to ma znaczenie. Auto mam ok 8 miesięcy i nigdy nie doszło do 38 sadzy.

Posiadam iste co do temp. oleju to się zgodzę jeszcze parę innych logów bimmertool przekłamuje. Jeżeli chodzi o sądzę i ciśnienie oraz dystans od regeneracji to pokazuje dobrze

Kolego wypisz które parametry przekłamuje , no i w którą stronę.

Zawyża czy zaniża?

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Napewno temp oleju zawyża. Zauważyłem też różnice co do napięcia akumulatora niewielką pokazuje wiecej(tylko że raz jest ok a raz nie nie wiem czy to zależy od aktualizacji) napewno kiedyś coś było z doładowaniem lub z przeplywka, już nie pamiętam tylko to dotyczy mojego auta silnika n57 i wiem że takie problemy były tylko nie u mnie ale u innych także (Tyczy n57). Przy innych modelach z tego co wiem doładowanie czy przeplywke pokazuje ok choć ręki nie dam uciąć bo nie sprawdzalem. To jest aplikacja i jeżeli chodzi o diagnostykę to robię ista bo tu nie koniecznie wierzę . W wolnym czasie sprawdzę i dam znać.
Opublikowano
U mnie przeważnie się wypala jak ma ponad 60% sadzy, jednak ostatnio było jeżdżone koło komina i nawet do 80% doszło po czym się zregenerowało do 6%...na długich trasach wypala się do 2% co 600-800 km.

Masz adblue? Ja nie bo mam bez xdrive a też mam normę euro 6 czujnik z dwoma kruccami. Może to ma znaczenie. Auto mam ok 8 miesięcy i nigdy nie doszło do 38 sadzy.

Posiadam iste co do temp. oleju to się zgodzę jeszcze parę innych logów bimmertool przekłamuje. Jeżeli chodzi o sądzę i ciśnienie oraz dystans od regeneracji to pokazuje dobrze

Ja mam euro6 z adblue, generalnie odczyty są ok, tylko niedawno temperatura spalin przed DPF mi się zrobiła na szaro i jest nieaktywna, no i oczywiście ciśnienie oleju jakiś kosmos...

Opublikowano

Ja mam euro6 z adblue, generalnie odczyty są ok, tylko niedawno temperatura spalin przed DPF mi się zrobiła na szaro i jest nieaktywna, no i oczywiście ciśnienie oleju jakiś kosmos...

To jak jeździsz same miasto to co ile masz regenerację?

Opublikowano

No jak jeżdżę tak tylko do roboty 6-8km w jedną stronę to tak wypala co 250km, na dalsze trasy ostatnio prawie wogóle nie jeżdżę, wszystko koło komina do 20 km.

Raz miałem wypalanie na postoju, wskoczyła regeneracja aktywna i temperatura spalin z 250 do 450 stopni, nie gasiłem auta patrząc co się dzieje i o dziwo wypaliło część ale nie do końca po czym się zakończyło. Gdybym niemiał włączonej apki to bym zgasił i się nawet nie zorientował... Więcej razy na postoju mi się nie zdarzyło, ale na krótkich trasach się regeneruje bez problemu...

Muszę gdzieś się w końcu przejechać przedmuchać kolektor :mrgreen:

Opublikowano

Wypalanie w traasie mam 1000km - pewnie tak ustawione systemowo raz 980 raz 1018 ale tak jest

W miescie jak krotkie odcinki po 3km w zimie to i po 100 bedzie wypalal

Najgorsze dla dpf, krotkie odcinki, wolne obroty silnika (miasto) i niska temperatura silnika i zewnetrzna