Skocz do zawartości

Odgłosy i dymienie po odkręceniu korka oleju / film

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=83&t=191025

Witam wszystkich,

od niedawna jestem na forum i zgłębiam wiedzę o swojej E53. Dużo rzeczy naprawiłem dzięki waszym postom. Męczy mnie jedna rzecz i zastanawiam się, czy to poważna sprawa. Moje auto bierze olej. Takie je kupiłem od kolegi. Wyczytałem, że to może być odma. Idąc dalej tropem odmy, zacząłem szukać na necie objawów. Gdzieś zobaczyłem filmik, w którym pokazane jest, że jak auto ma padnietą odmę, to po odkeceniu korka podczas pracy, silnik, czy też odma, zaczyna wyć. Ku mojemu przerażeniu zobaczyłem dymek i cykliczny metaliczny odgłos, który wg mnie nie powinien mieć miejsca. Starałem się go nagrać, tu: https://youtu.be/2C5wHNFXpPU. Nie wiem w jakim stanie mam klapy wirowe i resztę, bo kolega oddawał auto do serwisu, płacił i jeździł dalej. Ja też raczej wolę oddawać auto do mechanika, niż sam rozbierać silnik. Czy po nagranym filmie, można w przybliżeniu określić co jest na pierwsze oko nie tak?

Opublikowano
Ja w swoim też pewnego dnia przysłuchiwałem się temu metalicznemu dźwiękowi, lecz u mnie dymu nie było (odmę miałem wymienioną). Iiii zostawiłem w spokoju robiąc jakieś 25tyś. km. Chyba "ten typ tak ma". Sprzedałem zapominając o tym, a Bunia jeździ i jeździ....
Opublikowano
Usunę chyba klapy, żeby się nie denerwować, że któraś z nich sobie poleci do środka. Z takim przebiegiem to nigdy nie wiadomo, a chciałbym tym autem trochę pojeździć.
Opublikowano
Jeszcze nie, bo nie wszystko mi przyszło. Chcę za jednym zamachem jeszcze wymienić olej w skrzyni. Dam znać. Ale to za jakiś czas.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.