Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Raz na jakiś czas typu raz w miesiącu może ze trzy mam problem ze sprzęgłem. Polega on na tym ze przy wysprzeglaniu (puszczaniu sprzęgła) zachowuje sie ono jakby szło przez jakiś kisiel czy budyń. Porobi sie tak pare razy i po pewnym czasie wraca do normy. Występuje to może góra pare razy w miesiącu na nie dłużej niż godzinę albo dopóki nie zgadze auta. Może to wysprzeglik?
Opublikowano
przy wysprzeglaniu (puszczaniu sprzęgła)

To w koncu wysprzeglaniu czy puszczaniu sprzęgła? ;)

Puszczajac sprzeglo (podnosząc do góry), to akurat zasprzęglasz układ, wysprzęglasz przy jego wciśnieciu. Mniejsza z tym. Mysle, ze to predzej łapa która porusza docisk sprzęgła.

Jak masz mozliwość, to sciagnij skrzynie i ją przesmaruj

Opublikowano
racja pomyliłem oba sformułowania. Sprawa jest o tyle dziwna, że nie ma to żadnej korelacji z jazda pogodą czy bóg wie czym. Po prostu raz na kiedyś przy puszczaniu sprzęgła puszcza sie jakby strasznie powoli jakby ją jakiś gnój hamował. Będę musiał chyba też zerknąć na plyn hydrauliczny.
Opublikowano

Jesli to efekt spowolnienia, to jesli nie wymieniałeś dawno płynu DOT4, to go wymień.

Ja bym jeszcze usunał zawór (dławik) CDV, w ktorym to otwór jest naprawde maleńki i pogarsza drożność szczególnie gdybyś tam miał gdzies wokoł szlam (rzadko wymieniany płyn?)

Opublikowano
Płyn będę akurat wymieniać razem ze zmiana daleko kpl hamulców od F07. Ciagle sie zastanawiam czy wywalać cdv czy nie, nie ucierpi na tym dwunase przy bardzo szybkiej jeździe i szybkim puszczaniu sprzęgła?