Skocz do zawartości

Montaż nowej lampy BMW X3 E83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów, Panowie posiadam ten model auta z końca roku 2006 po lifcie.

Pękła mi przednia lampa i cały czas jest zaparowana, z tego co czytałem żeby wymienić reflektor trzeba ściągać zderzak.

Panowie proszę wrzucie mi jakiś link z filmem instruktażowym, foto, lub jakiś czytelny opis krok po kroku z demontażem i montażem tego refraktora.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc

Opublikowano

Zderzaka nie musisz zdejmowac. Wystarczy odkręcić kierownicę powietrza nad chłodnicami i odkrecić sruby trzymające atrapę. Sam reflektor trzymają 4 sruby - dwie na górze i dwie małe skręcające lampę ze slizgiem. Sprawdz jednak czy pęknięcia nie można uszczelnić, lampy zregenerować i używać dalej. Jest na forum fachowiec (Reflektory Samochodowe) ale w Twojej okolicy też na pewno znajdziesz specjalistę.

Pzdr

Opublikowano
Tak jak kolega wyżej , nie trzeba demontować zderzaka, pokaż jakie masz pęknięcie i coś doradzę w tym temacie, też coś mam na magazynie , ale dokładnie nie wiem czy same szkło mam czy cały reflektor , pozdrawiam
Reflektory Samochodowe-SpawaniePlastików
Opublikowano
  • Autor

Kolego datajan super wielkie dzięki za tak szybką odpowiedz, a już myślałem ze muszę demontować zderzak.

Lampa prawa którą muszę wymienić, była już klejona pęknięcie jest widoczne i wodę chłonie bardzo szybko.

Nie jestem ekspertem ale nie ma szans, dlatego używkę org. kupiłem za trzy stówki bez przetwornicy i żarnika które posiadam.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Kolego Refraktory- Samochodowe, to już pozamiatane ponieważ jak powyżej napisałem już kupiłem reflektor stan idealny.

Tylko dręczyło mnie że będę musiał przeprowadzić zabieg wymiany refraktora ja na podanym linku : www.xoutpost.com/bmw-sav-forums/x5-e53- ... tions.html.

A tu miła informacja od szanownych kolegów, jeszcze raz wielkie dzięki.

Opublikowano

Sory myślałem o innym modelu twojego auta , ty masz starszą wersję więc tu na 99% musisz demontować zderzak , by najmniej musisz go odkręcić z tej strony co wymieniasz reflektor , nie wyciągniesz reflektora bo haczyć będzie przetwornica o zderzak i górne mocowania będą kolidowały , możesz połamać uchwyty ,

tak na marginesie , nie chcesz za śrubki sprzedać swojej popękanej lampy ?

Opublikowano
  • Autor

Kolego Reflektory-Samochodowe, to już nic z tego nie rozumiem czyli muszę przeprowadzić ten zabieg jak na podanym przemierz linku?

Żeby było bardziej obrazowo to mój nr vin auta: WBAPD11007WF81417. Jeśli ktoś z kolegów jest bardziej w tej tematyce obcykany niech mi poda jakieś instrukcje.

Nich te instrukcje będą bardziej obrazowe, jeśli można z opisem szczegółowym, bo jeśli mam ściągać cały zderzak to już bardziej złożony temat.

Kolego Reflektory-Samochodowe żeby zbić sobie troszkę koszty zakupu stary reflektor jestem zmuszony wystawić na allegro.

Opublikowano
Trzeba demontowac zderzak. Zapraszam do nas. Wykonamy ta usługę. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Witam

Czyli w tym zagadnieniu jakim jest wymiana reflektora forum BMW nie ma nic do powiedzenia ? tylko ogólnikowo, musisz zdjąć zderzak, lub przyjedz zrobimy :mad2:

Opublikowano
Witam

Czyli w tym zagadnieniu jakim jest wymiana reflektora forum BMW nie ma nic do powiedzenia ? tylko ogólnikowo, musisz zdjąć zderzak, lub przyjedz zrobimy :mad2:

Bez obrazy forum, nikt Panu nie będzie tłumaczył jak zdemontować zderzak , czy jak go zamontować.

Są od tego warsztaty/fachowcy, jedni biorą mniej drudzy więcej. Nikt też panu nie powie jaka pierwszą śrubkę trzeba odkręcić i przykręcić, Trzeba się było uczyć jako Blacharz Samochodowy i w tedy taka usługę zrobiłby pan sam ,

Zachęciłem , my wykonamy zlecenie , ale tez można podjechać gdzieś w swojej miejscowości, wycenią i też naprawią, oczywiście jak umieją i nie spartaczą,

Proszę się też nie łudzić że w tej BMW co Pan posiada nikt za pół darmo nie będzie tego robił, aby było to dobrze zrobione i profesjonalnie proszę się udać do serwisu BMW, na pewno tam zrobię kompleksową usługę,

Wszystko zależy kto ile ma na to przeznaczone środki pieniężne , pozdrawiam ,

Opublikowano
Witam

A skad jestes ?

Wyjmowałem swoje reflektory do regeneracji, może mogę pomóc...

Pzdr

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Dziękuje Panu Refraktory-Samochodowe za bardzo czytelne zobrazowanie mojego problemu, i jak mogę ruszyć dalej ten temat :wink:

Kolego datajan jestem z okolic Wawy, i własnie w tym momencie ponieważ mam urlopik zabieram się za ten reflektor.

Dam znać czy udało mi się żłożyc z jednego BMW dwa modele :D , ale serdeczne dzięki kolego datajan za szczere chęci.

Zawsze jakaś wskazówka choć mała, nie tylko ogólnikowa jest wskazana, przecież od tego jest to forum.

Opublikowano
  • Autor

Witam, wymiana dokonana czas trwania 2,5 h banalnie prosta sprawa, strach ma wielkie oczy

Jeśli ktoś z kolegów będzie miał podobny problem jestem do dyspozycji i opisze od A do Z.

Powyżej zamieściłem link, tam jest podana wymiana BMW X5 podobnie co do X3 rożni się tylko nieznacznie rozmieszczeniem mocowań.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam

Bez obrazy forum, nikt Panu nie będzie tłumaczył jak zdemontować zderzak , czy jak go zamontować.

Są od tego warsztaty/fachowcy, jedni biorą mniej drudzy więcej. Nikt też panu nie powie jaka pierwszą śrubkę trzeba odkręcić i przykręcić, Trzeba się było uczyć jako Blacharz Samochodowy i w tedy taka usługę zrobiłby pan sam ,

Zachęciłem , my wykonamy zlecenie , ale tez można podjechać gdzieś w swojej miejscowości, wycenią i też naprawią, oczywiście jak umieją i nie spartaczą,

Proszę się też nie łudzić że w tej BMW co Pan posiada nikt za pół darmo nie będzie tego robił, aby było to dobrze zrobione i profesjonalnie proszę się udać do serwisu BMW, na pewno tam zrobię kompleksową usługę,

Wszystko zależy kto ile ma na to przeznaczone środki pieniężne , pozdrawiam ,

Witam , jak dla mnie wypowiedz to kpina, po co forum? Trzeba było się uczyć ? a gdzie uczą którą śrubkę odkręca się pierwszą? Jaka to szkoła ? Jaka to tajemnica ściągnąć zderzak ? Pierwsza lepsza okazja i wstawię foto relacje jak demontować zderzak i pewnie warsztaty upadną wraz z serwisem BMW :)

Bez obrazy :nienie: