Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zostały mi nowe opony zimowe z poprzedniego bmw (e91) w rozmiarze 225/55/17 - czy można je założyć do e61? Żadna "dobierarka" internetowa opon nie pokazuje że pasują one do e61.
Opublikowano

Bardzo dziwną miałeś tą E91.Bo ten rozmiar opon jest raczej do F10/F11 .Nie mogę sobie wyobrazić jak ci weszły do trójki.Reasumując jest to większa średnica niż powinna być(225/50/17) ale przy tak małej szerokości felgi powinny wejść bez większych problemów.Martwił bym się bardziej odsadzeniem "ET".bo Seria 5(bez xd) ma około 20.A seria 3 ET około 37-45.A więc wpadną ci bardzo do środka auta,i będzie śmiesznie wyglądało,jak kiedyś pierwsze Polonezy :norty: .Oczywiście można zastosować dystanse około 20 mm na stronę i będzie ok.

Masz tu kalkulator abyś widział bardziej obrazowo to co ci nabazgrałem. :mrgreen:

http://www.willtheyfit.com/index.php?width=225&aspect=50&diameter=17&wheelwidth=8&offset=20&width2=225&aspect2=55&diameter2=17&wheelwidth2=8%2C5&offset2=45#content

Opublikowano
Ale nie mam felg. Mam same opony które chciałem założyć na felgi 17 która mam obecnie na aucie. Tzn ściągnąć lato i założyć zimę.
Opublikowano
Oryginalnie wg naklejki w drzwiach E60 535d opony powinny mieć rozmiar 225/50 r17 (takie założyłem zimówki) opona 225/45 różni się wysokością o całe 11,25mm wiec raczej niewielka różnica, choć ja wole trzymać się zaleceń oryginalnych:) tu link z forum lexusa który opisuje podstawowe parametry rozmiarów opon etc http://www.klublexus.pl/serwis/14-poza-wszelkim-menu/46-rozmiary-felg-aluminiowych-opon-i-parametry-montaowe.html
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A 225/45/17 mogą być też?

Każde inne niż te co są na tabliczce nie posiadają homologacji dla tego modelu tak że mogą być kłopoty przy odszkodowaniu z AC. Zobacz ten temat możesz coś pomoże: viewtopic.php?f=87&t=189792&p=1385296&hilit=profil+45#p1385296

Opublikowano
a masz moze jakies zdjęcia ciekaw jestem jak to wygląda na aucie

nie mam. A wygląda jak wygląda zwykle wieksze kolo, po średnicy masz większe o 22.5mm czyli po promieniu 11.25mm i tyle auto jest wyższe .