Skocz do zawartości

N42 biały dym z tłumika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie auto chodzi norlamnie ale z tyłu dużo białego dymu z tłumika leci troszke wody nie czuć oleju czy to uszczelka głowicy czekam na tester płynu jakies propozycje?
Opublikowano
  • Autor
tak tylko tu nie jest tylko przy odpalaniu tylko przy jeździe również i to sa kłęby mam inne auto z gazem nawet i nie ma chmury w ogóle!
Opublikowano
  • Autor
test jeszcze mi nie przyszedl ale poszedlem do autka odkręciłem korek płynu i włączyłem auto po odczekaniu aż się troszke zagrzeje dodaje gazu a ze zbiorniczka płyn jak fontanna do góry czy to już świadczy o uszczelce?>
Opublikowano
  • Autor

właśńie na wolnych obrotach nie widze żeby bulgotało a na większych to może pompa dlatego pytam:). Test jest w drodze ma dziś przyjść więc zobacze.

Jeśli się okaże że nie ma spalin w płynie to kolejną opcję widzę duża dawka paliwa tylko jak ją sprawdzić plus rozjechane mapy. Przepływomierz przez ostatnie dni był odpięty i dopiero bo zobaczeniu błędu go podpiołem. widzicie jakąś zależność w tym co piszę. Bo w sumie z tłumika prócz białego dymu czuć wodę i paliwo

Opublikowano
  • Autor

panowie zrobiłem test na spaliny w płynie i jak na moje oko to ten pylyn sie nie przebarwił na zółty także wyglądało by na to że jest ok.

Więc wziąłem autko i pojeździłem ale tylko na samej benzynce na początki woda leciała z tlumika i dymił a po 20 km na wysokich obrotach nic nie dymi woda nie leci.

Teraz tylko pytanie czy przez błędy związane z przepływomierzem który był odpięty bo kostka wypadła auto mogło nazbierać wilgoci z dużej dawki paliwa?

Sprawdzałem węże i na gorącym są ok moge je ścisnąć normalnie jutro jeszcze sprawdze czy coś oleju lub płynu ubyło.

Opublikowano
  • Autor
to wiadome punkt rosy przecież ale dziwne jest to ze pierwszy raz mi się to przytrafiło że tak dymiło, mam jeszcze jedną rzecz bo z tyłu silniczka leciutko olejek czuć jak się dymi czasami i to wlatuje do podszybia do kabiny ludzie mówili na forum że pompa vacum podobno czy z kanału się tam dobiore czy musze ściągać te obudowy
Opublikowano
Moze akurat tak duza wilgotnosc powietrza byla i dlatego tak zadymil? Jak nic wiecej sie nie dzieje to bym sie nie zamartwial. Nie wiem jak w Twoim silniku ale w r6 czesto olej kapie z tylu silnika po lewej stronie z uszczelki zaworow. Stad kapie na kolektor wydechowi i sie spala mocno dymiac (mam to u siebie :cry: )