Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Po półrocznej walce z moją automatyczną skrzynią zastanawiam się nad jej wymianą na manual, ale do tego wrócę. Mam ze skrzynią tylko jeden problem ale chyba najgorszy z możliwych - raz na jakiś czas (obecnie co jakieś 60 km) włącza się tryb awaryjny skrzyni (gaśnie "D", wysprzęgla skrzynię,jazda tylko na jednym biegu, po wyłączeniu auta i odczekaniu wszystko wraca do normy). Samochód odwiedził już dwa warsztaty. Pierwszy, ponoć "fachowcy" od ASB, dobre opinie. 10 tygodni, prawie 5000 zł, a problem dalej ten sam. Następny mechanik, ponad 3 miesiące, skupił się na elektronice, bo poprzedni warsztat zagwarantował, że mechanicznie wszystko jest ok. Po podłączeniu do kompa ponownie wyskakiwał błąd wybieraka, więc zaczęliśmy od wymiany tego (finalnie był wymieniany 3 razy) itd. Odebrałem samochód, po 3 dniach znowu to samo. Nikt do tej pory nie wie o co chodzi. Wymieniony m.in. konwerter i wiele, wiele innych. Jak wymienię teraz skrzynię na używkę, to pół roku, ponad 7 tyś zł i nie wspomnę o moim układzie nerwowym pójdzie na marne, a i tak nie sprawdzę w jakim jest stanie, więc zastanawiam się na manualem, bo z automatów się chyba wyleczyłem. Wiem, że to "rzeźba" ale nie mam innego pomysłu. A najbardziej szlak mnie trafia dlatego, że jestem drugim właścicielem, pełna historia auta, a ty takie "klocki" o których nawet mi się nie śniło. Może znacie na Śląsku fachowca, któremu można zaufać (ja na razie nie znam) i co sądzicie o zmianie na manual (Klinika BMW Opoczno chce się podjąć wymiany)? Proszę, piszcie!
Opublikowano
Sterownik czyli moduł mechatroniki? Nowy to 13 tyś., a używkę podobno ciężko dobrać i skalibrować więc jeśli używka to podobno cała skrzynia. Spotkałeś się z taką opinią?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam,i jak kolego poradziłeś sobie z tą skrzynią?mam identyczny problem i walczę już od pół roku wymieniłem konwerter,mechatronik,lewarek,chłodnice oleju i dalej to samo-błąd lewarka i tryb awaryjny...Pozdrawiam
Opublikowano

Witam. Podlączę sie do tematu.

U mnie również pojawił się błąd skrzyni biegów i był problem z włączaniem wstecznego a komputer diagnostyczny wskazał na wybierak jako winowajcę. Po wielu godzinach poszukiwań na necie dowiedziałem się, że problemy mogą stwarzać siłowniki w mechatronice więc po jej wymontowaniu i sprawdzeniu resystancji ich wszystkich okazało sie, że odczyty na omomierzu są prawidłowe. Po złożeniu wszystkiego zabrałem się za wybierak. Zdemontowałem go rozebrałem na części i sprawdziłem elektronikę której styki były trochę pośniedziałe więc wszystko poczyściłem posprawdzałem wszystkie luty i poskładałem wszystko (oczywiście przy odpiętym aku) no i niestety okazało się, że tylko pogorszyłem sprawę. Bo gdy chciałem odpalić silnik i zrobić próbę okzało się, że silnik milczy. Kupiłem drugi używany i bez rozbierania zrobiłem podmianę ale niestety silnik dalej milczy. Akumulator jest ok. Próbowałem skanować i znaleźć gdzie jest problem ale skaner nic konkretnego nie pokazuje. A jeszcze dodam, że pozycja “P“ świeci cały czas nawet bez kluczyka. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły. Proszę o pomoc.

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam. Mam ten sam problem ze skrzynia. Błąd lewarka. Mechatronik wymieniony na nowy, drugi lewarek. Co jakiś czas wchodzi w tryb awaryjny. Po kilku kilometrach bądź po kilku uruchomieniach silnika błąd znika. Czy ktoś rozwiazal ten problem . Błąd 5088. POZDRAWIAM
Opublikowano
Miałem tez bląd wybieraka ,wybierak wymieniony to samo wszystko bylo ok dopóki nie wrzucilem wstecznego szarpniecie jak by ci ktos w tył wjechał i tryb awaryjny czy P czy R po zgaszeniu i odpaleniu wszystko ok do nastepnego wrzuceniu R okazało sie ze elektrozawór wstecznego padł w mechatroniku wymieniłem wszystkie i 1.5 roku brak problemu ze skrzynią w którą już włozyłem ponad 8 tys