Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E 90 318i 2006 silnik n46

zdarza się że auto nie odpala .kreci ale nie odpala. Najkrócej stało około godziny po przyjeździe i juz nie chciało zapalić,ale najczesciej dzieje się to po dłuższym odstaniu .

Sytuacja jest tego typu że po kilku próbach odpalenia nie zatrybi więc szkoda nerwów i można iśc do domu na piechote.

Ale po odstaniu jakiegoś czasu czasem pół godziny czasem trzech zapala normalnie i tak potrafi działać przez kilka dni i potem znów powtórka.

Nie ma na to wpływu zmiana kluczyków,a komputer nie pokazuje błędów.

Macie jakieś pomysły? jeden mechanik powiedział mi że może to być wina wałka valvetronica.

Nie jest to tania cześć dlatego pytam czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może coś doradzic .

Opublikowano

juz wogóle nie odpala.

Czy teraz macie jakies pomysły?

Dodam że jakies 3 tygodnie wczesniej kilka razy przy próbie odpalenia zakreciło silnikiem przez około 2sek i gasł a potem juz tylko sam rozrusznik kręcił.

Opublikowano

Odepnij valvetronika i sprubuj zapalić . Aby to zrobić zdejmij osłonę plastikową nad pokrywą zaworów .Wtedy zobaczysz za korkiem wlewu oleju wtyczkę z góry pokrywy . Odepnij ją i sprawdź czy zapali .

Następnie możesz sprawdzić czujniki położenia wałków rozrządu . Są one na przodzie głowicy pod vanosami . Trzymają się na jednej śrubce - są takie same , zamień je miejscami i sprawdź czy zapali wtedy .

Jeżeli nie masz kompa to możesz odłączyć aku na 30 min i wtedy pokasują się wszsytkie adaptacje w aucie . Wtedy spróbuj zapalić .

Ogólnie to najlepiej podepnij pod kompa i sprawdź błędy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

po diagnozie komputerowej MECHANIK stwierdził brak komunikacji w DME.

posynchronizował CAS i DME i działa.

Mowi ze byc moze CAS pada albo DME.

ALE POKI ODPALA I NIE WYWALA BŁEDÓW TO MAM JEŹDZIC ZEBY NIE WYMIENIAC DME BO TO BYC MOZE WINA CASa.

czy ktos z was ogarniał nowe DME .dzis przewertowałem aledrogo i takie numery jak na moim nie znalazłem w sumie do 318i były tylko 2 ale zaden nie pasował numerami.Cena nowego w aso to kosmos.

CZY komus zdarzyła sie juz wymiana DME z innego powodu niz brak odpalania auta.

Opublikowano

wczoraj po tej synchronizacji jexdzil ale postał noc i rano tylko krecil rozrusznik czyli nie odpala i kiszka.

Ktoś miał podobne problemy.Gdzieś slyszalem ze podobno czasem wiazka kabli ktora idzie do kompa sie pierniczy,przerabialiscie takie coś?