Skocz do zawartości

INPA 5.06 + KDCAN USB jest bat i ingition ale nie widzi ecu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam dziwny problem z komunikacją z moim E83

Jedyny program jaki na ta chwię komunikuje mi się z ECU to DIS. Inpa widzi zasilanie i zapłon po przekręceniu kluczyka ale po wyborze jakiegokolwiek silnika wyskakuja bledy (rozne w zaleznosci od wybranego silnika) i nie komunikuje sie z autem.

* System Vista 64b

* Standard tools 2.12 zainstalowany

* Inpa 5.06 skopiowana na czysta inpe ze standardtools

* sterowniki FTDI w wersji 2.12.0 (2.12.06 ze strony producenta nie dzialaja w viscie ze wzgledu na podpis cyfrowy...) (probowałem też sterowniki z Ediabas/hardware dla FTDI ale nic nie pomogło)

* Ediabas 7.3 ustawienia kabla (w systemie com 1 opoznienie 1ms) STD:OBD i w obd.ini com1

* Odpalony OBDSetup z c:\ediabas\hardware\obd

uruchamiam INPE przez ikone na pulpicie, przekrecam kluczyk na zaplon zapala sie o ingition, wybieram sobie model pojazdu -> engine i wybor jakiegokolwiek silnika powoduje błąd, podobnie jest z innymi testami

Podpowie ktoś czym zapomniałem że to nie działa ? :/

Próbowałem tez komunikacji Rheingold 3.41 - bezskutecznie, interfejs jest ustawiony na diabas.ini ale ista nie gada z ecu...

Czy do komunikacji ediabas + ista trzeba się bawić w konfiguracje sieci jak w przypadku DISa ? jakiś składnik Standard toolsow musze odpalać zanim odpalę Iste ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jesteś sam, już pare osób też donosi o takim problemie,

viewtopic.php?f=97&t=74640&start=2760

ale skoro łączysz się przez Dis to pewnie nie wina interfejsu, Rheingold to to samo co Dis tylko nowsza wersja bezpośrednio na windows (DIS jest do 2009/03) więc tez powinien się łączyć rheingold tylko ustawiasz na EDIABAS w VCI rheingolda EDIABAS na STD:OBD COM x (x taki sam jak w menadzeże urządzeń > porty COM i LPT,> USB SERIAL PORT COM) ale może być tylko EDIABAS 7.3.0 ze Standard tools 2.12 (z tym ediabas to się nie połączysz z DIS, do dis tylko 6.4.3 lub ediabas 6.4.7 pewnie używasz na wirtualnej maszynie i był już skonfigurowany, więc pewnie popełniłeś błędy przy instalacji, kabel ok ponieważ łączy się z modułem silnika przez DIS

Zobacz instalacje Standard tools 2.12 i ustawienia interfejsu

(EDIABAS 7.3.0.5 jest dla ISTY P nie jest dla ciebie istotny ale to taki sam ediabas 7.3.0 ustawienia STD:OBD , COM 9 (v) USB SERIAL ADAPTER).