Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedługo bede wymienić turbo na większe stad zamierzam wyczyścić cały dolot. Jako ze sam kolektor da radę wyczyścić w miarę łatwo to kanały zaworowe czy jak kto woli to nazwać dolotowe do cylindra juz nie tak prosto i nie wiadomo tez czym.

Wiem ze przy silnikach 35i znane jest czyszczenie czy piaskowanie czy bóg wie co to jest, nalotu carbonowego. Mniejsza o to bo w tym przypadku w dieslu 2.0 aż takiej patologii nie ma natomiast przydało by sie czyszczenie i usunięcie egr.

Wiecie moze czym takie coś wyczyścić bez zrzucania głowicy? Jakaś pianka a pózniej porządne odesssanie?

Jakie były by wasze sugestie o ile jest to wykonalne w bezpieczny sposób? I nie mówcie mi ze jest to nieopłacalne.

Opublikowano

Ja ostatnio w swoim 320i (wtrysk bezpośredni, czyli kanały zaworowe zaje*** carbonem) czyściłem silnik parą wodną, razem z moim bratem (on ma Merca w dieslu).

Nie rozbieraliśmy kolektorów dolotowych, żeby sprawdzić jak to wygląda, ale efekt był odczuwalny od pierwszej jazdy.

U mnie w benzynie był zdjęty tylko filtr powietrza, a para była rurką prosto na przepustnicę aplikowana.

Po operacji przepustnica czyściuteńka.

W przypadku diesla turbo było odłączone, a para aplikowana była w trójnik z zaworem EGR przed kolektorem dolotowym.

Przy lekkim dodawaniu gazu pluło na czarno z wydechu.

Po operacji zawór EGR czyściuteńki.

Na youtube jest wiele filmów z czyszczeniem złogów carbonowych z silnika przy użyciu wody.

Stwierdziliśmy, że bezpieczniej dla silnika będzie posłużyć się parą (woda nie jest ściśliwa i jak ktoś przesadzi to może rozwalić głowicę).

Dla sceptyków polecam lekturę http://m-power.com/_open/s/varlink2.jsp?id=3301&lang=en,

Świetna sprawa, nie dość że czyści dolot to jeszcze zwiększa moc poprzez zmniejszenie temperatury gazów :cool2:

Jest jeszcze opcja czyszczenia wodorem, ale będziesz miał problem znaleźć kogoś w Polsce z odpowiednim sprzętem.