Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

otóż prawdopodobnie poprzedniemu właścicielowi oryginalny wzmacniacz bardzo się spodobał i znikł z auta :cry2: -zostawił sobie gadżet na pamiątkę :mad2: stąd mój temat

antenę mam w tylnej szybie-podłączoną prowizorycznie z kablem antenowym co wychodzi z boczka tylnego

+miejsce na antenę tuż obok klapy bagażnika-jeśli trzeba do wykorzystania na antenę zewnętrzną,

stacje radiowe-jeśli odbiera je radio to są czyste/bez zakłuceń w większości-główne typu zetka/rmffm/1/2/3

te mniejsze/regionalne stacje radiowe w zależności od miejsca albo grają ok,albo szumią czasem zanikają

na allegro jakoś trafić oryginału nie mogę/a słyszałem/czytałem różne opinie na łamach forum

i znalazłem w szczecinie 2 wzmacniacze sygnału radiowego

1.ma filtr przeciwzakłuceniowy

2.nie ma

a.który mam wybrać z nich :?:

b.czy ten oryginalny posiada filtr czy może nie ma :?:

c.jakie są jego parametry-wzmocnienie w dB :?:

d.oba są identyczne zewnętrznie:

z 1 strony jest wejście na antenę,

z 2 wyjście,wychodzi jeszcze z niego kabelek do zasilania

---czy nie brakuje w nim czegoś bo patrząc na kable w tylnym boczku to zdaje mi się,że tak :idea: -jest więcej kabli :?: :?: :?:

MAM NADZIEJĘ,ŻE PO WSTAWIENIU POPRAWI SIĘ JAKOŚĆ ODBIORU ORAZ ILOŚĆ STACJII RADIOWYCH,ALE TAK NA ZAPAS MOŻE KTOŚ MA NAMIARY NA SPRAWDZONE ANTENY ZEWNĘTRZNE-I WYGLĄDAJĄCE OK.

BO TO CO ZNALAZŁEM W MEDIA MARKT I SKLEPACH NAGŁOŚNIENIOWYCH WYGLĄDA LIPNIE

do którego kabla w tylnym boczku podłączyć zasilanie :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Więcej kabli. Z jednej strony wyjście antenowe do radia i wejście zasilania (biały kabelek), masa jest z karoserii. Z drugiej strony wejście anteny FM oraz osobno wejście anteny AM. Możliwe, że nawet przez wzmacniacz przechodzi ogrzewanie szyby, bo antena AM jest właśńie z nim połączona. Do tego dorzucę, że do E34 i E32 był jeden wzmacniacz, który miał stałe parametry, czyli wielkiego wyboru nie ma.
Kai
Opublikowano

cyt.

Z drugiej strony wejście anteny FM oraz osobno wejście anteny AM. Możliwe, że nawet przez wzmacniacz przechodzi ogrzewanie szyby, bo antena AM jest właśńie z nim połączona

to może oprócz wzmacniacza buchneli mi też złączki,bo to co mam w boczku -co jest złączone z kabelkiem antenowym to są 2 kable czarne-idą z szyby-lączą się -mają takie gumowe zabezpieczenie/izolację-chyba fabryczną bo cholerstwa zdjąć nie mogę,i od tego łączenia leci dalej kabelek też czarny/kończy się prostokątną blaszką-złączką prawdopodobnie -i ma ona okrągłą dziórę w sobie-tak jak kabelki od głośników,żeby się nie luzowała

ogrzewanie chodzi mi w miarę dobrze-w porównaniu innych użytkowników nastoletnich bmw z forum/niektóre kabelki w szybie jakby wolniej się nagrzewały ,ale grzeją

antena w szybie to te 3 skrajnie górne paski :idea:

1 i 3 u mnie mają miejsce na łączenie z kabelkami zewnętrznymi,ale tylko mam 1 kabel co idzie z tych 3 górnych:?: :?: :?: :?:

2 kabel ceci z tych poniższych :doh:

to chyba ktoś podczas jumy wzmacniacza urwał 1 kabel od anteny i zamiast jego podłączył z dołem :doh:

ile fabrycznie ma być kabli-co łączą się z tymi 3 paskami od góry :?:

jeśli faktycznie mam urwany to jak dorobić nowy-połączyć go z szybą-jest jakiś klej specjalny co prąd przewodzi :?:

fm u mnie "działa"/am ostro szumi tylko

jeśli międzyczasie nie dostanę oryginalnego wzmacniacza to jak zrobić podłączenie skoro ten zamiennik ma tylko 1 wejście :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli wzmacniacz ma jedno wejście, to może być to wzmacniacz antenowy, który był montowany przy antenie na błotniku (takiej wysuwanej). Możesz go użyć do wzmacniania FM.

Możliwe jest też, że miałeś antenę wysuwaną w oryginale, ale się komuś zrypała - tak to była z tymi antenami.

Tak, są kleje przewodzące, to już raczej jest normalka, zapytaj w dowolnym sklepie elektronicznym.

Górna antena (3 paski) to antena FM. Dolne paski to antena AM (współpracują z ogrzewaniem). Sprawdź w ogóle, czy leży gdzieś w tym słupku biały dość cienki przewód z końcóką (connector lub pin - nie pamiętam). to jest zasilanie wzmacniacza z radia, jeżeli go tam nie ma, to chyba oryginalnie nie leżał tam wzmacniacz.

Kai
Opublikowano

biały kabelek z białą złączką jest

czyli to,że z górnych 3 pasków leci u mnie 1 kabelek -tzn,że jest :cool2: :?:

a drugi z dolnych :?:

ale czy powinny się one łączyć razem przed wejściem w zmacniacz oryginalny :?:

faktycznie w moim błotniku była jakaś antena-KIEDYŚ :mrgreen: to co z niej zostało to kawałek rurki,z kabelkiem

-raczej wysówana nie była-bo do tych co oglądałem w media markt - wcale nie jest podobna,wzmacniacza też nie ma na 100 %-no chyba,że to był kolejny gadżet poprzedniego właściciela

po ile chodzą używki-wzmacniacz oraz antena oryginalna błotnikowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
biały kabelek z białą złączką jest

czyli to,że z górnych 3 pasków leci u mnie 1 kabelek -tzn,że jest :cool2: :?:

a drugi z dolnych :?:

ale czy powinny się one łączyć razem przed wejściem w zmacniacz oryginalny :?:

faktycznie w moim błotniku była jakaś antena-KIEDYŚ :mrgreen: to co z niej zostało to kawałek rurki,z kabelkiem

-raczej wysówana nie była-bo do tych co oglądałem w media markt - wcale nie jest podobna,wzmacniacza też nie ma na 100 %-no chyba,że to był kolejny gadżet poprzedniego właściciela

po ile chodzą używki-wzmacniacz oraz antena oryginalna błotnikowa

Heh, nie jestem w stanie stwierdzić, jakie fanaberie miał poprzedni właściciel Twojego auta :) Nadmienię tylko jako ciekawostkę, że kiedy jeszcze robiłem na serwisie elektronicznym (dość osobliwa klientela), to był jeden klient z 850i, któremu bardzo podobały się antenki na błotnikach i wierciliśmy po jednej z każdej strony, bo tak... mimo, że oryginalna antena była :)

Teraz dalej. Skoro zasilanie wzmacniacza jest, kabel z anteny FM jest, drugiego może nie być, bo ogrzewanie szyby masz połączone bezpośrednio, a normalnie przechodzi przez wzmacniacz, nie łącząc się z anteną FM. Możliwe, że wsadzając wzmacniacz rozepniesz ten kabel z AM lub wepniesz go do wzmacniacza, a ze wzmacniacza będzie kabel do szyby. Jeżeli tylko w słupku masz kabel antenowy lecący do przodu do radia, to spraw wzmacniacz i będzie dopiero wtedy cool :)

Kai
Opublikowano

serdeczne dzięki za kolejną fachową poradę

teorię już znam na 5

dzisiaj sprawdzę w praktyce

o efektach poinformuje napewno