Skocz do zawartości

X3 3.0d M57TU2 Dziwne cykanie i pukanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miał bym prośbę do osób wprawionych w 3 litrówkach na ocenienie pracy mojego silnika:)

1. Dziwne głuche, rytmiczne dźwięki puk puk puk które nie występują stale...mam się nimi przejmować. Może to dlatego że nie ma klapek w kolektorze? A może świece nie grzeją bo też czytałem, że to może mieć związek?

2. Wiem, że to jest diesel ale czy normalne jest to cykanie wtryskiwaczy?

pozdrawiam

Opublikowano
Mi się wydaje kolego że to oznaki końca dwumasa :( nie masz problemów ze sprzęgłem??? spróbuj wcisnąć sprzęgło i zobacz wtedy czy ci tak samo stuka
Opublikowano

a jeśli chodzi o cykanie to jest to normalna kojąca uszy symfonia pracy silnika diesla

zajmij się stukaniem bo to aż boli :cry:

na 99% dwumas

Opublikowano

dziś zrzuciłem pasek. Cisza. Okazało się że tak stuka pompa wody. Na kole pasowym jest też lekki luz. Jak się ręcznie nim kręci to właśnie wydaje takie dźwięki jak na filmie.

Czy ktoś wymieniał tą pompę? Jeżeli dobrze kojarzę to uszczelka (metalowa) fabrycznie połączona jest z uszczelką całej pokrywy rozrządu. Nie wiem czy dobrze rozumie TISa ale przy wymianie samej pompy trzeba po jej wyjęciu przeciąć (np.przecinakiem) połączenia uszczelki po stronie pompy z resztą uszczelniającą cały rozrząd. Oczywiście później wymienić na nową uszczelkę już tylko dla samej pompy. Czy ktoś może potwierdzić mi tą procedurę? A może nie ma potrzeby wymiany tej uszczelki?:)