Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj rano wracałem do chaty i po drodze raz musiałem mocno zahamować. Potem jak ruszyłem jeszcze parę razy hamowałem aż w końcu wciskam pedał hamulca a tu skała. Ledwo dojechałem do domu. Hamulec gniotę z całych sił i ledwo co hamuje. Zacząłem dzisiaj grzebać i co wiem do tej pory.

Przewód od vacum do serwa jest cały, na łączeniu tu bliżej serwa było w nim trochę oleju.

Podobno bywają przypadki że wali olejem z vacum do serwa i wtedy pada serwo.(do wymiany i serwo i vacum)

Niestety otwór do serwa jest pod pompą hamulcową i pompą ABS i nie mogłem za bardzo tam się dostać by zobaczyć czy jest tam olej ale wkładałem trochę rurki plastikowej i było sucho. Końcówka ta co wchodzi w serwo była czysta.

Jak się mylę to mnie poprawcie, żeby wyjąć serwo trzeba rozpiąć przewody od pompy ABS, pompy hamulcowej. Potem robi się dopiero miejsce by wyciągnąć graty. Potem po złożeniu trzeba wszystko odpowietrzyć.

Nie wiem czy sam ogarnę temat.....

Może coś podpowiecie co jeszcze robić?

Opublikowano

Sprawdź pompę vacum najpierw , załóż nową i poskładaj wszystko.

Sprawdź hamulce. Co do rozkręcania serwa - nie robiłem i chyba mało ludzi na forum to robiło .

Wiem tylko tyle , aby odpowietrzyć pompę abs trzeba uaktywnić specjalny tryb za pomocą kompa - nie jest to zwyczajne odpowietrzanie .

Ja bym tego nie dotykał i cała winę zwalił na pompę podciśnieniową , one często padają .

Opublikowano

Odebrałem auto z warsztatu, na razie odpukac wszystko jest ok. W warsztacie powiedział że sprawdził szczelność serwa i pod ciśnieniem przedmuchał wąż który idzie od vacum. Pompa vacum też ciągnie i nie ma przerw. Nie wiem czy to wszystko :?: ale hamulec jest miękki i już działa a wydałem tylko 50zł.

Dziwne bo ja też wymontowałem ten przewód i w niego dmuchałem ale gębą :-) i nic to mi nie dało.

Chyba ogólnie wychodzi na to że to wina tego kawałka węża z zaworkiem co wchodzi w serwo.