Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

posiadam BMW E90 rok 2007. Od kilku dni staram się zainstalować IPLĘ, ale bez skutku. Nie ważne czy to Windows XP, czy 7, bo ciągle po zainstalowaniu wyskakują błędy. Wszelkie poradniki na nic się nie zdają, bo dalej występuje ten problem. Nie komunikuje się z samochodem, a jeśli już to robi, to błędy typu 0009 (o ile dobrze pamiętam). Czy byłby w stanie ktoś krok po kroku przeprowadzić mnie przez proces instalacji? To, co znajduje się na płycie, która dołączona była do kabla to jakaś masakra. Zero ładu i składu. Masa folderów i plików, a w każdym folderze instrukcja w innym języku pokazująca w sumie różne instalacje. Jestem w stanie zainstalować IPLĘ, która jest do starszych modeli aut i działa ona poprawnie, a z tym E90 ciągle problem. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość, bo dopiero w tym temacie "raczkuję", a chciałabym w końcu mieć ten krok za sobą:)

Opublikowano
kolego chyba miales na mysli INPE :) moim zdaniem masz zle skonfigurowany kabel

piszesz "kolego" a temat założyła dziewczyna ;)

a może ona próbuje zainstalować IPLĘ do komunikacji interfejsu z autem ;o (taki mały żarcik)

jednym z najważniejszych problemów przy instalacji/uruchamianiu INPY są wszelkiego typu zapory systemu windows, antywirusy, programy do telefonów i jakieś różne "pierdółki" które trzeba poprawnie wyłączyć.

Pozdrawiam

Opublikowano

a może ona próbuje zainstalować IPLĘ do komunikacji interfejsu z autem ;o (taki mały żarcik)

jednym z najważniejszych problemów przy instalacji/uruchamianiu INPY są wszelkiego typu zapory systemu windows, antywirusy, programy do telefonów i jakieś różne "pierdółki" które trzeba poprawnie wyłączyć.

Pozdrawiam

Rzeczywiście chodziło mi o INPĘ :) ale powiem szczerze, że żarty żartami a problem dalej występuje. Zainstalowałam windows xp, w sumie jest czysty i nie ma żadnych antywirusów itp. Udało mi się raz doprowadzić do połączenia z autem, ale ogólnie w samym programie większość rzeczy nie działała, tylko ten ogólny test. Kable mam dwa i według tego co pisali sprzedawcy - pasują do mojej bmki. Znalazłby się jakiś miły kolega, który by mi pomógł przy instalacji? Zależy mi na konkretnych poleceniach co po kolei i jakie wersje (bo widzę, różni różnie piszą). Jestem po informatyce, więc dam rade zastosować się do poleceń. Komputer nie jest mi obcy, tylko to środowisko odnośnie bmw trochę tak:)

Opublikowano

Mi również w INPIE działa tylko parę rzeczy. Na szczęście działa kasowanie błędów ale i na szczęście one się nie pojawiają. No i ja korzystam z INPY na Win 7 więc nie trzeba mieć XP, za to trzeba mieć wirtualną maszynę.

Teraz nie pamiętam jak u siebie instalowałem ale możesz poszukać w necie wątków o pliku obd.ini Znajduje się on w katalogu z inpą. Czasem trzeba go skopiować do katalogu C:/windows a czasem trzeba do edytować i dopisać kilka linijek odnośnie portu com. No i trzeba sprawdzić na którym porcie com zainstalował się interfejs. Pamiętaj że jak masz e90 poliftowe to musisz mieć inny kabel niż do e90 prelci.

Mam nadzieję że trochę pomogłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozdrawiam

Rzeczywiście chodziło mi o INPĘ :) ale powiem szczerze, że żarty żartami a problem dalej występuje. Zainstalowałam windows xp, w sumie jest czysty i nie ma żadnych antywirusów itp. Udało mi się raz doprowadzić do połączenia z autem, ale ogólnie w samym programie większość rzeczy nie działała, tylko ten ogólny test. Kable mam dwa i według tego co pisali sprzedawcy - pasują do mojej bmki. Znalazłby się jakiś miły kolega, który by mi pomógł przy instalacji? Zależy mi na konkretnych poleceniach co po kolei i jakie wersje (bo widzę, różni różnie piszą). Jestem po informatyce, więc dam rade zastosować się do poleceń. Komputer nie jest mi obcy, tylko to środowisko odnośnie bmw trochę tak:)

Napisz do Kolegi Din76,może Ci to zrobić za pomocą teamviewera,mi pomógł.