Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Problem mojej 316 polega na tym iż ostatnio zaczeła spalac bardzo duzo gazu jak i paliwa. Cały czas mieściła sie średnio w 9L gazu, w mieście max 11L. Teraz spala średnio 15L. Nie wiem co sie z nią stało. Zauważyłem że wskażnik od spalania nie schodzi ponizej 10L, wczesniej śmiało pokazywał przy 90km ok 6-7L. Auto ma taką samą moc i przyspieszenie jak wczesniej. Wiec z tym problemem wybrałem sie do mechanika na badanie kom. silnika. Badanie kom. silnika również nie pomogło. Spala mi nadal tyle ile spalał czyli te 15 ale wskażnik z kolei pokazuje bardzo ekonomiczne spalanie, przy 90km ok 5-7L. Mechanik powiedział ze elektronika jest OK, Lambda tez jest OK. Auto po tym badaniu jakby lepiej chodziło - płynniej, i fajnie na niskich obrotach. W sumie to tą różnice zauważyłem po zmianie opon na szersze. Poprzednio miałem 175/60/14 a teraz to 195/65/14. Ale czy opony mają tak duży wpływa na spalanie?? Aż takiej duzej róznicy w spalaniu nie powinno byc. Gaz mam na śrube, wszystkie filtry i płyny powymieniane rozrząd tez.

PROSZE O POMOC MOZE KOMUŚ TRAFIŁ SIE TAKI PRZYPADEK :?:

Opublikowano
po zmianie opon na szersze to co najwyzej spalanie wzrastalo o max 1,5l z doswiadczen moich znajomych
  • 2 lata później...