Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj mają luźny dzień w szkole podpiąłem sb swoją Becie pod tester, żeby zobaczyć co i jak hula.

0 błędów więc myślałem, że wszystko ok. Dałem sb na parametry silnika takie jak: obr/min itd. Wchodzę na zakładkę sonda lambda i pokazuje mi napięcie 0 V, gdzie przy uruchomionym silniku powinno coś pokazywać. Teraz moje pytanie czy to świadczy o ewidentnej wymianie? Czy mam się bawić i grzebać? Jak już to gdzie ją znajdę, bo od lewej strony koło kolektora wydechowego nie widziałem nic, chyba, że znajduje się zaraz na jego końcu? I jaka wiązała by się z nią cena + wymiana??

Dodam, że moje spalanie to około 12l z lekkim haczkiem gazu, przy czym trochę benzyny mi też bierze tj. 10l żeby nagrzać silnik aby się sekwencja włączyła nie starcza dłużej niż na 3/4 tyg. Po wymianie sondy zmniejszyłbym spalanie gazu?

Dzięki z góry za odp :)

Opublikowano

zależy co za tester czy na bieżaco płynnie potrafi pokazywać wartości sondy. Trzeba też sprawdzić czy masz siemensa czy boscha sondy.

spalanie masz w normie, mam takie samo ze sprawnymi sondami. Aktualnie przepinanie na gaz ma ustawione 27 stopni wiec ledwo wejdzie na niebieskie i już przełącza.

sonda jak jest uszkodzona to wpływa na spalanie. Najpierw dowiedz się jaka sonda, potem zobacz jak powinna pracować na ciepłym silniku (dodam że wartości się wahają tylko różnie ze względu na 2 typy sond) i sprawdź co u ciebie pokazuje

Wszystko znajdziesz na forum.

jeśli nic się nie zmienia przy napięciu sondy to jest uszkodzona ale to też wtedy wyrzuci błąd sondy.

szukam
Opublikowano

Sprawdzane było testerem autodesk czy coś takiego, odczytuje wartości w czasie rzeczywistym. Błąd był kadowany jużraz z i w piątek również. Firma sondy to nie wiem, dowiem się tylko muszę wiedzieć gdzie dokładnie jest umieszczona.

Ps . Sekwencja przełącza mi się przy 36 stopni, czyjest ok ? Tzn lepiej zmniejszyć czy zwiększyć? I kto moglby no to zrobic ?