Skocz do zawartości

falują obroty e60 530i 231KM 2003 AUTOMAT nie zawsze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam bmw e60 3.0 benzyna 231KM Automat problem jest taki ze falują obroty na zimnym i ciepłym silniku nie zawsze ale głównie jak się jedzie równo np 60-80 . Przeważnie każdy mówi zie to jest skrzynia biegów sprzegło do wymiany. Podjechałem do znajomego elektryka podłączył kompa i powiedziała że żadne sprzegło tylko klema minusowa jest do wymiany . Czy to może mieć cos wspólnego z falującymi obrotami ? ogólnie czasami mi się zapala żółta kontrolka na liczniku akumulatora . Alternator mam nowy i akumulator , ładowanie jest wporzo już sam nie wiem co myślećo tym bo każdy mówi co innego ? pozdro
Opublikowano
Automat problem jest taki ze falują obroty na zimnym i ciepłym silniku nie zawsze ale głównie jak się jedzie równo np 60-80 . Przeważnie każdy mówi zie to jest skrzynia biegów sprzegło do wymiany.
Czyli falowanie jest podczas jazdy? I to jazdy ze stałą prędkością? To raczej konwerter.
Podjechałem do znajomego elektryka podłączył kompa i powiedziała że żadne sprzegło tylko klema minusowa jest do wymiany.
Jakie błędy odczytał? Jedno nie wyklucza drugiego. Konwertera nie da się zdiagnozować komputerem.
Czy to może mieć cos wspólnego z falującymi obrotami ?
Raczej nie. Jeśli już się uprzemy, to: IBS daje informacje o oczekiwanym pradzie ładowanie i steruje obciążeniem dla alternatora - stąd zmienne obciążenie na silniku i możliwe falowanie.
czasami mi się zapala żółta kontrolka na liczniku akumulatora
? Co to jest licznik akumulatora?
ładowanie jest wporzo
Skąd wiesz?
Alternator mam nowy i akumulator
Miałeś poprawnie zakodowany nowy akumulator? To jest dość ważna czynność.
już sam nie wiem co myślećo tym bo każdy mówi co innego ?
Trzeba pojechać do kogoś, kto ogarnia temat BMW i będzie w stanie odczytać wszystkie błędy a później wyciągnąć z nich wnioski.
Opublikowano
  • Autor
zle napisałem chodziło mi ze na zegarach zapala mi się po środku zółta kontrolka akumulatora. Jak ją kupiłem to wymieniłem alternator i akumulator , ładowanie sprawdzałem i jest ok . Ogólnie zanim kupiłem ja to stała ponad rok , i akumulator nie trzymał , była odpalana z przewodów na chwile i nikt nie ładował akumulatora .
Opublikowano
  • Autor
jak wymieniłem akumulator to nic nie robiłem tzn nie kodowałem
Opublikowano
jak wymieniłem akumulator to nic nie robiłem tzn nie kodowałem

To błąd. Po wymianie trzeba w komputerze zakodować informacje o tym wydarzeniu. Jeśli zmieniła się pojemność - to tym bardziej - inaczej auto będzie błędnie ładować akumulator, co doprowadzi do jego szybszego wykończenia.

• 1 rok później...
Opublikowano
obstawiam ze jesli faluje to nieszczelna rura ta za przeplywka i ta nastepna i zaslepka ta za kolektorem dolotowym