Skocz do zawartości

zapaląca się czerwona kontrolka oleju BMW 530i 231KM Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich . Koledzy mam taki problem posiadam BMW E60 3.0 benzyna 231KM Automat 2004r 250.000 przebieg jest oryginalny . Usterka jest taka ze na rozgrzanym silniku przy zgaszeniu silnika zapala mi się czerwona kontrolka oleju tzn na komputerze nie zawsze. Ogólnie silnik pracuje ładnie nie klekocze ani nie kopci . Czujnik ciśnienia oleju wymieniłem i olej z filtrem na elfa 10w40 nadal jest to samo . Ciśnienie oleju sprawdzałem mechanik powiedziała ze jest dobre , na zegarze pokazywało 1.5 zbytnio nie znam się na tym i nie wiem jak to napisać fachowo . Co to może być ?
Opublikowano

moze to nie cisnienia a poziomu oleju? w vw takie przypadki bywaly ze jak sie syfiastego oleju uzywalo to zbieral sie szlam i pokazywal glupoty. W vw czujnik byl w misce. Moze cos z tym?

Zakladam, ze ktos podlaczyl auto do kompa by sprawdzic zapisane bledy?

Jestes pewny, ze do tego silnika olej polsyntetyczny 10w40 jst dobry? (ja nie mam pojecia ale bym obstawial pelny syntetyk bardziej)

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251