Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Mam e46 2002r 2.0d , przebieg około 240tyś , zauważyłem dziwny problem , gdy kupiłem auto nie było widać ani śladu czarnego dymu, oraz czuć było moc auta.

Ostatnio pojawił się dziwny spadek mocy , jest tak jadąc normalnie np na 3/4 biegu gdy wciskam gaz w spod zero reakcji auto nie przyśpiesza tak jak wczesniej, gdy chce czuć to przyśpieszenie muszę kręcić auto od 1,2,3,4 i wtedy czuć ze przyśpiesza lecz gdy np na 2,3 biegu kręcę do np 4 tys za sobą zostawiam czarną chmurę dymu, nie wiem czy sobie juz troche wkręciłem fazę na padnietę turbo ale mam tez wrazenie ze wczesniej bylo slychać turbine taki delikatny świst nawet na jałowym biegu jak wciskałem gaz a teraz tak jakby jej nie bylo slychac. Auto nie bylo pod kompem jeszcze oraz nie świecą się zadne kontrolki.

Proszę o jakies porady co i jak sprawdzić zanim oddam auto mechanikowi , moze wystarczy egr wyczyscic albo zawory turbiny?

Opublikowano

Np tutaj masz troche napisane

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=216569&p=1602749&hilit=gruszka+turbo#p1602749

Jak to nie gruszka, to najlepiej podepnij sie pod INPE i zobacz co pokaze. Moze byc jeszcze, ze masz turbo sterowanie elektronicznie, ale wtedy powinien byc przy nim elektrozawor, ktory dziala podobnie do gruszki podcisnieniowej.